Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

60 personer ihjälskjutna hittills i år

Ännu en person har skjutits till döds.
Mordet i Södertälje under söndagen innebär att 60 personer nu mördats med skjutvapen i Sverige under 2022.
Brott • Publicerad 5 december 2022
Polisavspärrningar efter söndagens mord i området Blombacka i Södertälje. En man i 20-årsåldern sköts till döds.
Polisavspärrningar efter söndagens mord i området Blombacka i Södertälje. En man i 20-årsåldern sköts till döds.Foto: Jessica Gow/TT
Foto: 

En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje i år.

Staden som de senaste åren ofta lyfts som ett föredöme i sitt arbete mot den grova organiserade brottsligheten har under 2022 i stället fått se sig omskrivas med svarta rubriker när gängvåldet på nytt slagit till med kraft.

Annons

Som mörkast var det i månadsskiftet september–oktober, då tre personer sköts ihjäl inom loppet av en vecka.

– De gångna veckorna kommer gå till historien som Södertäljes svarta veckor, sade kommunalrådet Boel Godner (S) då vid en manifestation mot våldet på Stora torget i Södertälje.

Splittrat nätverk

Våldsspiralen i staden tros denna gång grundas i en intern maktkamp, där personer från nätverk som nu splittrats i flera olika delar, uppges skjuta på varandra. Inte minst sägs yngre personer vara drivande i det grova våldet. Det syns även i de utredningar som pågår gällande flera av de mord som skett i år, där ett antal tonåringar sitter häktade för mord.

Söndagens mord i Södertälje innebär även att totalt 60 personer hittills har skjutits ihjäl i Sverige i år. Den tidigare högsta noteringen på 47 mördade från 2020 slogs redan i september.

Rikspolischef Anders Thornberg kommenterade utvecklingen för skjutvapenvåldet vid en pressträff i förra veckan.

– Vi har ett synnerligen allvarligt läge i vårt land när det gäller den grova organiserade brottsligheten och våra resurser är ansträngda till det yttersta. Dessvärre går mycket åt fel håll fortfarande, sade Thornberg.

TT: Skjutvapenvåldet når högre nivåer än någonsin tidigare, tror du att vi kommer se liknande nivåer nästa år?

– Ja, det tror jag. Vi kommer inte se lägre nivåer. Det kan fluktuera lite upp och ned, det är omöjligt för mig att förutspå de exakta siffrorna, men vi har legat ganska stabilt kring 40–45. Det är otroliga siffror, där sticker vi ut i hela Europa, sade Thornberg.

Saknar självkontroll

Rikspolischefen pekade på att polisen "flyttat fram positionerna" och gjort många gripanden av ledargestalter, inte minst med hjälp av information man fått tillgång till via krypterade appar, men att nya unga personer nu försöker ta sig fram.

– Och det blir våldsamt. De har ingen självkontroll och vi ser ett hänsynslöst våld som är väldigt oroväckande. På lång sikt behöver vi bryta rekryteringen, hela samhället behöver sätta ner foten och ta tag i det här problemet annars kommer det att fortsätta.

Fakta: Dödsskjutningar i Sverige

2022: 60 (till och med 5 december)

2021: 45

2020: 47

2019: 45

2018: 43

2017: 36

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons