Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

65 miljarder euro i stöd till tyska hushåll

Tysklands regering har presenterat ett ekonomiskt stödpaket på 65 miljarder euro till landets hushåll. I paketet ingår bland annat ett engångsbidrag på 300 euro till samtliga pensionärer.
Ekonomi • Publicerad 4 september 2022
Den tyska regeringen har enats om ett stödpaket på 65 miljarder euro till de tyska hushållen.
Den tyska regeringen har enats om ett stödpaket på 65 miljarder euro till de tyska hushållen.Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Stödpaketet införs för att kompensera för de snabba kostnadsökningar som drabbat landets hushåll under de senaste månaderna, inte minst då energiräkningarna som skjutit i höjden på grund av den minskande gasförsörjningen från Ryssland.

"Såväl hushåll som företag måste få tillgång till lämpligt stöd efter den börda de drabbats av på grund av de höga energipriserna", säger den tyska regeringskoalitionen i ett gemensamt uttalande.

Annons

Beskedet kommer efter att ryska Gazprom har förlängt stoppet av gasleveranser genom ledningen Nord Stream 1 på obestämd tid.

Direktbidrag till pensionärer

Tyskland har tidigare gått fram med två olika stödpaket på sammanlagt 30 miljarder euro. De innehöll bland annat en skattereduktion för bensin samt subventionerade priser i kollektivtrafiken.

I det nya stödpaketet ingår bland annat ett engångsbidrag på 300 euro till de tyska pensionärerna, medan studerande i stället får 200 euro. Personer som är berättigade till bostadsbidrag får ett engångsbidrag på 415 euro i ett försök att kompensera för de ökande uppvärmningskostnaderna.

Beroende av rysk energi

Regeringen öronmärker även 1,5 miljarder euro för att utveckla den månadsbiljett som lanserades i ett tidigare stödpaket. Den har under sommaren gjort att tyska resenärer har kunnat resa på lokala och regionala transportnät över hela landet för endast nio euro.

Biljetten var en del i ansträngningarna att minska beroendet av rysk gas och olja, genom att öka det kollektiva resandet.

Tyskland är ett av de EU-länder som är mest beroende av rysk energi. Bland annat stod Ryssland före kriget för mer än hälften av den tyska gasimporten, hälften av kolimporten och drygt en tredjedel av oljeimporten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons