Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

80-tal döda i ny båttragedi

Minst ett 80-tal människor har omkommit sedan en båt som smugglar flyktingar kapsejsat och sjunkit på internationellt vatten utanför Greklands kust.
Grekland • Publicerad 14 juni 2023
Skadade tas om hand i grekiska staden Kalamata.
Skadade tas om hand i grekiska staden Kalamata.Foto: argolikeseidhseis.gr/AP/TT

En stor räddningsinsats inleddes 75 kilometer från Greklands sydvästra kust tidigt på onsdagen.

Först sades att över 100 personer hade räddats ur vattnet, men sedan började grekiska myndigheter även redovisa ett allt högre antal döda.

Annons

En militärhelikopter och flera kustbevakningsfartyg skickades till området. Man har även använt drönare från Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex) i sökinsatsen.

Det är ännu oklart om alla inblandade har plockats upp ur vattnet, men en källa inom migrationsdepartementet säger till AFP att hundratals människor kan ha befunnit sig ombord på båten.

De överlevare som inte behöver akut vård har förts till Kalamatas hamn. Där bistår FN:s flyktingorgan UNHCR och ambulanspersonal med torra kläder och sjukvård.

Båten tros ha kommit från Libyen och var förmodligen på väg mot Italien, enligt myndigheterna. Italiens kustbevakning meddelade grekiska myndigheter och Frontex om den ankommande båten i tisdags. Enligt kustbevakningen bar inte en enda person ombord flytväst.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons