Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

9 000 år gammal härd hittad utanför Pajala

Arkeologer från Norrbottens museum har funnit en över 9 000 år gammal härd i Autio utanför Pajala, skriver museet i ett pressmeddelande.
Natur • Publicerad 9 maj 2022
En 9000 år gammal härd har hittats utanför Pajala av arkeologer från Norrbottens museum.
En 9000 år gammal härd har hittats utanför Pajala av arkeologer från Norrbottens museum.Foto: Ida Mattsson/Norrbottens museum

Inför det planerade bygget av en tillfällig bro över Torne älv fick arkeologerna i uppdrag att undersöka en lämning i området som hade funnits registrerad som en fångstgrop sedan 1990-talet.

Fångstgropen visade sig vara över 6 000 år gammal och ledde till ett annat fynd – under vallen till gropen fann arkeologer den ännu äldre härden.

Annons

Helt lyckades man inte öppna historiens bok. Det går inte att säga med säkerhet vad härden använts till då man inte har hittat några ben från matrester eller spår från matlagning, skriver museet.

Dessutom saknas redskap och avfall från redskapstillverkningen i närheten, vilket ibland hittas på liknande platser.

Det man däremot hittade var skörbränd sten, rödbränd sand och – inte minst – det kollager som man daterade till för 9 000 år sedan med hjälp av kol-14-metoden.

"Härden ska ändå ses som en viktig pusselbit i forskningen om den äldsta stenåldern i länet", skriver Norrbottens museum i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons