Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Japans tidigare ledare Abe skjuten till döds

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe har skjutits ihjäl.
Han attackerades mitt i ett kampanjtal inför helgens parlamentsval och avled senare på sjukhus. En man – som har erkänt dådet – greps på platsen med vapen i hand.
Abe blev 67 år gammal.
Japan • Publicerad 8 juli 2022
Japans premiärminister Fumio Kishida hade svårt att hålla tillbaka tårarna vid sitt första uttalande efter attacken mot Shinzo Abe.
Japans premiärminister Fumio Kishida hade svårt att hålla tillbaka tårarna vid sitt första uttalande efter attacken mot Shinzo Abe.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe sköts när han höll ett kampanjtal i Nara.
Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe sköts när han höll ett kampanjtal i Nara.Foto: Kyodo/AP/TT
Shinzo Abe strax före attacken, medan han höll sitt tal.
Shinzo Abe strax före attacken, medan han höll sitt tal.Foto: Kyodo/AP/TT
Shinzo Abe flögs svårt skadad i helikopter till sjukhus.
Shinzo Abe flögs svårt skadad i helikopter till sjukhus.Foto: Kyodo/AP/TT
En man övermannades av vakter efter attacken. 41-åringen betraktas som misstänkt för gärningen.
En man övermannades av vakter efter attacken. 41-åringen betraktas som misstänkt för gärningen.Foto: Kyodo/AP/TT

Shinzo Abe stod och talade inför en liten folkskara på en gata i staden Nara när en dov smäll ljöd. Sedan hördes en till. Den tidigare premiärministern blev liggande på marken, till synes orörlig. Skytten stannade kvar på platsen och övermannades av vakter.

Abe blev skjuten i halsen och bröstet. Han fick vård på plats och sades vara vid medvetande i några minuter, innan han tappade medvetandet. När han sedan fördes till sjukhus i helikopter gav han inga livstecken.

Annons

Några timmar senare meddelades att han avlidit av sina skador.

Grumligt motiv?

Attacken ägde rum vid klockan 11.30 lokal tid på fredagsförmiddagen (4.30 svensk tid). Händelseförloppet följdes av de nyhetsmedier och filmkameror som var på plats. Shinzo Abe hade talat i några minuter när en man tyst kom fram bakom honom och öppnade eld, enligt nyhetsbyrån Kyodos reporter på plats.

Mannen som har gripits är 41 år gammal, bor i Nara och är enligt nyhetsbyrån Kyodo en tidigare militär inom Japans självförsvarsstyrkor. I förhör har han enligt polisen sagt att hans avsikt var att skjuta Abe, samt att han "hyste agg" mot en organisation som han trodde Abe hade kopplingar till.

– En sådan här barbarisk handling kan aldrig tolereras, oavsett orsak. Vi fördömer det kraftfullt, sade regeringens talesperson Hirokazu Matsuno vid en första pressträff, då det ännu var oklart hur det skulle gå med Shinzo Abe.

Att Abe skulle framträda i Nara blev känt sent, först på torsdagen. Staden Nara, i prefekturen med samma namn, ligger öster om Osaka och söder om Kyoto. Den har drygt 350 000 invånare.

Hemmabyggt vapen

Japansk polis har slagit till mot 41-åringens bostad.

Mannen har erkänt dådet meddelade polisen vid 15-tiden (svensk tid).

Det skjutvapen som togs ifrån honom, en variant med två pipor och svart tejp, sågs efter gripandet ligga på marken vid brottsplatsen. Det påminner till utseendet om ett kort hagelgevär och den misstänkte själv har enligt polisen under förhören sagt att det rörde sig om ett hemmabygge, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Först lät det som en leksak och han (Abe) föll inte. Det andra skottet var tydligare, man kunde se en gnista och rök. Efter det andra skottet rusade folk fram och gav honom hjärt- och lungräddning, säger en kvinna som bevittnade händelsen till till NHK.

Japan har mycket strikta vapenlagar och anses vara ett av världens säkraste länder, i synnerhet när det gäller skjutvapenvåld.

Suttit längst

Annons

Shinzo Abe är den japanske premiärminister som haft ämbetet längst tid. Han satt ett år 2006, då han blev den yngste premiärministern landet haft, och sedan igen mellan 2012 och 2020. Han tillkännagav i augusti 2020 att han av hälsoskäl skulle avgå.

Talet Abe höll var del av en valkampanj inför söndagens val till överhuset i Japans parlament. Alla ministrar i Japans regering, varav många som var ute och kampanjturnerade, har kallats till huvudstaden efter dådet.

Premiärminister Fumio Kishida ställde även han in sina planer och flög till Tokyo. I en första pressträff, innan dödsbeskedet, hade han svårt att hålla tillbaka tårarna när han meddelade att Abes tillstånd var väldigt kritiskt. Sedan mötte han ett pressuppbåd igen, när det stod klart att Abe avlidit.

– Jag bad för att hans liv skulle gå att rädda, men fick ändå detta besked. Det är i sanning beklagligt. Jag saknar ord. Jag uttrycker mina djupaste kondoleanser och böner för att hans själ får vila i frid, säger Fumio Kishida.

Fakta: Shinzo Abe

Shinzo Abe föddes i september 1954 i Japan. Han kommer från en släkt med flera generationer framträdande politiker.

Abe gjorde snabb karriär inom Liberaldemokratiska partiet (LDP) och valdes till premiärminister 2006, den yngste på posten under efterkrigstiden. Efter ungefär ett år förlorade LDP överhusvalet och Abe avgick, officiellt av hälsoskäl.

Abe återvände som premiärminister efter valet i december 2012. Han presenterade en expansiv ekonomisk politik för att stimulera den stagnerade ekonomin, ofta kallad "Abenomics".

Till en början uppnåddes önskad effekt, men 2014 gick Japan in i negativ ekonomisk tillväxt. Abe utlyste nyval för att få ett tydligt mandat för sin politik. I valet, i december 2014, fick Abe förnyat förtroende av väljarna, delvis på grund av en splittrad opposition och rekordlågt valdeltagande. Även i det av Abe utlysta nyvalet 2017 befäste han sin position.

Shinzo Abe tillkännagav i augusti 2020 att han av hälsoskäl skulle avgå. I september samma år efterträddes han som partiledare och premiärminister av Yoshihide Suga.

Abe hade då suttit längre än någon annan som premiärminister i Japan.

Fumio Kishida är landets nuvarande premiärminister.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons