Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oklahoma inför hårdare abortlagar

Guvernören i den amerikanska delstaten Oklahoma har undertecknat en av de mest restriktiva abortlagarna i USA.
USA • Publicerad 4 maj 2022
Oklahomas republikanska guvernör Kevin Stitt har skrivit under en ny restriktiv abortlag i delstaten. Arkivbild.
Oklahomas republikanska guvernör Kevin Stitt har skrivit under en ny restriktiv abortlag i delstaten. Arkivbild.Foto: Sue Ogrocki/AP/TT

Undertecknandet av lagen skedde mindre än ett dygn efter det att ett uppmärksammat utkast från Högsta domstolen läckt ut som visar att en majoritet av HD-domarna vill ta bort den nationella aborträtten i USA och i stället överlämna abortfrågan till varje enskild delstat.

Likt Texas nya abortlag förbjuds abort i Oklahoma från omkring sjätte veckan, såvida inte kvinnans liv är i fara. Den som bryter mot lagen riskerar fängelse i upp till tio år och höga böter. Kvinnan som gör aborten kan inte fällas.

Annons

"Jag är stolt," skriver guvernör Kevin Stitt på Twitter, där han har publicerat bilder på sitt undertecknande.

"Jag representerar Oklahomas samtliga fyra miljoner invånare, som överväldigande vill att de ofödda skyddas," tillägger han.

Abortfrågan är sprängstoff i ett redan inflammerat politiskt läge i USA. Flera republikanskt styrda delstater har den senaste tiden inskränkt aborträtten och i juni väntas HD ta beslut i frågan. På deras bord ligger en ny abortlag i Mississippi och om den skulle få grönt ljus innebär det definitivt att det blir fritt fram för enskilda delstater att införa egna abortregler.

Omkring hälften av USA:s delstater väntas i så fall införa restriktivare abortlagar.

Fakta: Abortlagar i delstater i urval

Flera delstater i USA har nyligen skärpt eller vill skärpa abortlagen.

Abort efter 15:e gravidveckan är förbjudet i Mississippi. Lagen ska tas upp av Högsta domstolen i juni, som låtit den gälla till dess. Får den grönt ljus innebär det att enskilda delstater får fritt fram att införa abortregler som är hårdare än den tidigare HD-domen "Roe mot Wade" från 1973 – vilket redan gjorts på flera håll.

I Oklahoma förbjuds i princip alla aborter, om de inte görs för att rädda en kvinnas liv, enligt en ny lag. Den som bryter mot lagen riskerar fängelse i upp till tio år och höga böter. Kvinnan som gör aborten kan inte fällas.

I Texas är abort förbjudet från sjätte veckan. Privatpersoner kan stämma någon som på något sätt hjälpt en kvinna att utföra en abort. Delstatens guvernör Greg Abbot arbetar för att det ska klassas som misshandel om föräldrar förser ett minderårigt barn med hormonbehandling.

Även Alabama, Idaho och Arizona har nyligen skärpt sina abortlagar.

Aborträtten har på olika sätt stärkts i Oregon, Colorado, Vermont, Maryland och i Washington de senaste veckorna.

Källor: NPR, AP och The New York Times

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons