Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Afghantillgångar omdirigeras till terroroffer

USA:s president Joe Biden har undertecknat en presidentorder som går ut att dela upp de cirka sju miljarder dollar (omkring 65 miljarder svenska kronor) i afghanska tillgångar som hålls frysta i USA.
USA • Publicerad 11 februari 2022
En kvinna lägger en vit blomma vid minnesplatsen för offren av bombningen av World Trade Center 1993 och terrorattackerna den 11 september 2001 på nedre Manhattan i New York. Arkivbild.
En kvinna lägger en vit blomma vid minnesplatsen för offren av bombningen av World Trade Center 1993 och terrorattackerna den 11 september 2001 på nedre Manhattan i New York. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

I dekretet uppmanas amerikanska banker och finansinstitut att ombesörja att cirka 3,5 miljarder dollar görs tillgängliga för att finansiera humanitärt stöd i Afghanistan.

Den andra halvan av pengarna ska stanna i USA och gå till terroroffer, inte minst dem som föll offer för terrorattackerna den 11 september 2001. I första hand rör det sig om stöd till pågående rättstvister som rör terroroffren.

Annons

De sju miljarderna frystes i USA när talibanerna återtog makten i Afghanistan i augusti förra året.

Fredagens besked från Washington väckte stor vrede hos talibanstyret som några timmar efter tillkännagivandet betecknade beskedet om hur pengarna skulle hanteras som en stöld som speglar USA:s "moraliska förfall".

"Stölden och beslaget av det afghanska folkets pengar som hålls/frysts av USA representerar den lägsta nivån av mänskligt och moraliskt förfall i ett land och en nation", skriver talibanrörelsens talesman Mohammad Naeem på Twitter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons