Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Akademiska sjukhuset spår rekordunderskott

Kostnaderna skenar för Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Prognosen för 2023 visar på ett rekordstort underskott på en miljard kronor, rapporterar Upsala Nya Tidning.
Vård • Publicerad 28 september 2023
Akademiska sjukhuset i Uppsala dras med rekordstort underskott. Arkivbild.
Akademiska sjukhuset i Uppsala dras med rekordstort underskott. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De senaste två åren har sjukhuset redovisat ett underskott på omkring 500 miljoner kronor. I år lutar det åt det dubbla.

Enligt Ylva Opard, ekonomidirektör vid Akademiska sjukhuset, ligger den höga inflationen och en vårdkö efter pandemin bakom att underskottet ser ut att bli större än någonsin.

Annons

– Jag har pratat med kolleger på andra universitetssjukhus och de sitter i samma ekonomiska sits som vi med ungefär lika stora underskott i förhållande till storleken. Det är ett nationellt problem där sjukvården är underfinansierad, säger Ylva Opard till tidningen.

Från politiskt håll har sjukhuset fått beskedet att inga mer pengar kommer att skjutas till.

Planen är att i första hand minska på den inhyrda personalstyrkan. Men det har inte gett önskad effekt hittills och det kan leda till att vårdplatser måste stängas.

– Det har gjorts en lista med operationer som kan minskas utifrån medicinska prioriteringar, vilket också kommer att minska behovet av vårdplatser, säger Ylva Opard.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons