Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åklagare: Terrorbröder köpte kemikalier på Ebay

Två bröder sitter häktade i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett attentat mot en svensk kyrka.
Enligt åklagaren i målet köpte de kemikalier för bombtillverkning på Ebay.
Brott • Publicerad 9 juni 2023
Enligt tyska myndigheter finns det ingen specifik kyrka som pekats ut som måltavla. Arkivbild.
Enligt tyska myndigheter finns det ingen specifik kyrka som pekats ut som måltavla. Arkivbild.Foto: Don Campbell/AP/TT
Säpo vill inte kommentera de terrormisstänkta bröderna. Arkivbild.
Säpo vill inte kommentera de terrormisstänkta bröderna. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl / TT

Bröderna, 28 och 24 år gamla och syriska medborgare, greps i slutet av april eller början av maj i Hamburg respektive Kempten i delstaten Bayern.

Vid tillslaget mot en bostad i Hamburg ska polisen ha hittat kemikalier och gödningsmedel som kan användas för att tillverka en sprängladdning. Enligt chefsåklagare Liddy Oechtering tros bröderna ha köpt material för bombtillverkning på auktionssajten Ebay.

Annons

"Det finns en stark misstanke om att de misstänkta har beställt olika typer av kemiska råmaterial för tillverkning av sprängämnen genom onlineplattformen Ebay i syfte att framställa en explosiv blandning", skriver hon i ett mejl till TT.

Koranbränningar

Enligt tyska tidningsuppgifter finns möjliga islamistiska förtecken, och Oechtering har tidigare nämnt de uppmärksammade koranbränningarna som ett motiv.

Utredarna har gått igenom mejl och chattar mellan bröderna och kunnat se att attentatsplanerna rört en svensk kyrka. Det ska dock varken finnas någon särskild utpekad kyrka eller uppgifter om tidpunkt. Enligt åklagaren greps bröderna innan de hade lyckats framställa en färdig bomb.

"En del av de kemiska råmaterial som krävs fanns dock ännu inte tillgängliga, så det var ingen omedelbar fara för tredje man", skriver Oechtering, som inte vill svara på ytterligare frågor.

Andra terrorfallet

Bröderna ska ha bott i Tyskland i flera år och uppges inte ha något kriminellt förflutet.

Fallet är det andra där där koranbränningarna angetts som skäl för misstänkta terrorplaner. I början av april greps fem personer på flera platser i Sverige misstänkta för stämpling till terrorbrott. Männen bedöms vara kopplade till våldsbejakande islamistisk extremism.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons