Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Aktieägare stämmer Ericsson på 1,8 miljarder

Stämningar på totalt dryga 1,8 miljarder kronor mot Ericsson har lämnats in vid Solna tingsrätt. 37 besvikna aktieägare ligger bakom stämningarna, rapporterar Dagens Industri.
Ekonomi • Publicerad 4 augusti 2023
Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Stämningarna är separata men koordinerade, och kommer från såväl fondbolag som pensionskassor, enligt tidningen. De kräver ett skadestånd för den negativa kursutvecklingen sedan den 16 februari 2022, dagen efter det att Ericssons vd Börje Ekholm avslöjat innehållet i en intern och dittills hemlig Irakrapport.

Från den 16 februari till den 2 mars föll Ericssons B-aktie med drygt 33 procent, och värdet har nu mer än halverats.

Annons

Internationella börsbolag stäms ofta utomlands, främst i USA, av aktieägare när kursen dalat.

Enligt stämningsansökan är det Ericssons underlåtenhet att informera allmänheten och aktiemarknaden som orsakat de kraftiga kursfallen, och att detta lett till ekonomisk skada och skada för förtroendet. Därför anser de bakom stämningarna sig ha rätt till ekonomisk kompensation.

I fjol stämdes Ericssons vd Börje Ekholm samt finansdirektör Carl Mellander av amerikanska investerare för att ha vilselett investerare kring Irakaffären. Den stämningen avvisades av amerikansk domstol, skriver Di.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons