Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt dystrare inom svensk industri

Ekonomi • Publicerad 1 juli 2022
Inköpschefsindex backade i juni. Arkivbild
Inköpschefsindex backade i juni. ArkivbildFoto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Den nedåtgående trenden fortsätter inom svensk industri och inköpschefsindex är nu nere på den lägsta nivån sedan sommaren 2020. Detta efter att man sett en tillbakagång till 53,7 i juni från nedreviderade 54,9 i maj.

"Nedväxlingen i industrikonjunkturen har följts av kortare leveranstider och dämpade insatsvarupriser, vilket tyder på minskade störningar i leverantörskedjorna och ett lägre efterfrågetryck i industrin", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank i ett pressmeddelande.

Annons

Inköpschefsindex är en form av konjunkturindikator där en panel av inköpschefer får svara på frågor om bland annat orderingång, produktion och sysselsättning.

Traditionellt brukar ett index på över 50 indikera tillväxt inom ekonomin och motsatsen gäller när index kryper under 50.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons