Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt fler gymnasiebehöriga i utsatta områden

Antalet niondeklassare som klarar gymnasiebehörighet ökar i utsatta områden, .
Utbildning • Publicerad 4 maj 2022
Fler niondeklassare i socioekonomiskt utsatta områden får efter avslutad skolgång gymnasiebehörighet nu jämfört med 2015. Arkivbild.
Fler niondeklassare i socioekonomiskt utsatta områden får efter avslutad skolgång gymnasiebehörighet nu jämfört med 2015. Arkivbild.Foto: Berit Roald/NTB/TT

Andelen elever som får gymnasiebehörighet efter avslutad grundskola, i områden som enligt SCB har svårast ekonomiska förutsättningar i Sverige, ökade från 70 procent 2015 till 77 procent förra året. Det visar en kartläggning som radion gjort med hjälp av siffror från Skolverket och SCB.

På Hjulsta grundskola i Stockholms kommun ökade gymnasiebehörigheten bland niondeklassare allra mest vad gäller skolor i utsatta områden. Förra året gick 68 procent av skolans elever ut nian med tillräckligt bra betyg för att få gymnasiebehörighet – en ökning på över 30 procentenheter sedan 2015.

Annons

– Framförallt så är det att man har mycket duktiga lärare som lägger sin undervisning på rätt nivå - en hög nivå, säger Andreas Kihlberg, biträdande rektor på Hjulsta grundskola till Ekot.

Även om en förbättring nu syns vad gäller gymnasiebehörigheten på skolor i utsatta områden är det fortfarande stor skillnad mellan dessa och skolor i övriga landet.

I de områden som enligt SCB har bäst socioekonomiska förutsättningar blev 93 procent av eleverna gymnasiebehöriga efter nionde klass förra året.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons