Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt fler män sparar i fonder

Ekonomi • Publicerad 1 juni 2020
Sparkonto är fortfarande den vanligaste sparformen, men svenskarna anser att fonder är bäst för ett långsiktigt sparande. Arkivbild.
Sparkonto är fortfarande den vanligaste sparformen, men svenskarna anser att fonder är bäst för ett långsiktigt sparande. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler sparar i fonder, enligt Fondbolagens förenings undersökning. Av 1 001 intervjuade svenskar har 70 procent ett privat fondsparande. Det är en ökning med fem procentenheter sedan den senaste undersökningen 2018.

Och det är männen som står för en majoritet av ökningen – andelen kvinnor som fondsparar privat har stigit med en procentenhet. Trots att sparkonto är den absolut vanligast sparformen, som 87 procent av svenskarna använder sig av, är fonder den sparform som flest anser vara bäst för ett långsiktigt sparande.

"Att spara i fonder är mer populärt än på länge. En del av förklaringen kan vara att fonder ger den enskilda spararen automatisk riskspridning från första kronan. Och i ett läge där världsutvecklingen känns osäkrare än vanligt är det a och o att sprida risker både över marknader och tid”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons