Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt fler väljer att spärra sin sjukjournal

Vård • Publicerad 8 juli 2022
Många patienter begränsar tillgången till information i sina journaler. Arkivbild.
Många patienter begränsar tillgången till information i sina journaler. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Antalet patienter som väljer att spärra sin sjukjournal ökar kraftigt. En anledning är att man inte vill att obehöriga ska kunna komma åt känsliga uppgifter och därför begränsar tillgången till information i journalen.

– Det blir en förtroendekris, säger Gunhild Nordesjö Haglund, chefsläkare på Länssjukhuset i Kalmar, till Sveriges Radio Ekot.

Annons

Fram till juni i år fanns det totalt 99 000 spärrar i journaler, vilket är en kraftig ökning från 2019, då det fanns det 66 000 spärrar.

Enligt Gunhild Nordesjö Haglund kan en spärr öka risken för att patienten inte får rätt vård eftersom vårdpersonalen inte kommer åt all information i journalen.

– Det kan bli ett problem, ja. Vård bygger på en samverkan mellan vårdpersonal och patient för att uppnå god vård och goda resultat, säger hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons