Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt inte hjärtligt inför Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag står för dörren. Men samtidigt får allt fler brottsoffer den dörren slagen i ansiktet i och med att antalet polisanmälda romansbedrägerier ökar kraftigt – med tio procent i fjol.
Brott • Publicerad 13 februari 2022
Tre av fyra som utsätts för romansbedrägeri är kvinnor. Arkivbild.
Tre av fyra som utsätts för romansbedrägeri är kvinnor. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Romansbedrägerierna har ökat under pandemin, och det fortsatte i fjol. Då anmäldes 1 164 sådana bedrägerier – ungefär tio procent fler jämfört med föregående år, enligt vad Stöldskyddsföreningen (SSF) uppger inför Alla hjärtans dag på måndagen.

Att nätdejtingsajter och sociala medier tagit över som mötesplats för människor som söker kärlek har varit särskilt tydligt under pandemin. Bland profilerna i flödet dyker det allt oftare upp personer som är ute efter pengar snarare än kärlek.

Vill låna pengar

Annons

Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott vid SSF, förklarar att det kan vara svårt att urskilja bedragaren från andra, men att det finns saker att vara uppmärksam på.

– För det första ska man vara uppmärksam om det snabbt börjar pratas pengar, då är det bara att dra öronen åt sig och bryta. Det kan även vara bra att kolla upp personens bild på nätet. Ofta snor de profilbilden från personer med förtroendeingivande jobb, som läkare och militärer, säger han till TT.

Bedragarna kommer i genomsnitt över 350 000 kronor, enligt polisen. Ofta luras offret att föra över en större summa pengar under förespeglingen att det är ett lån.

Vid minsta tveksamhet eller misstanke är det en god idé att berätta för nära och kära om vad som pågår.

– Ett problem är att folk känner sig skamfyllda. Det gäller att få stöd och få en objektiv bedömning, men ofta är man för känslomässigt involverad, säger Paul Pintér.

Kvinnor drabbas

Skammen gör sannolikt också att många inte polisanmäler brott.

Enligt polisen är tre av fyra som drabbas kvinnor. Relationen och därmed bedrägeriförsöket kan pågå i månader eller till och med år.

– I de allra flesta fall har brotten en stark internationell koppling. Pengar skickas utomlands. Vi ser samma typ av upplägg även i andra länders romansbedrägerier, sade Lotta Mauritzson på polisen nationella bedrägericenter till TT i höstas.

Fakta: Så undviker du romansbedrägerier

Uppmärksamma typiska drag för en romansbedragare, såsom statusyrken, konstlade formuleringar eller slarvigt språkbruk.

Sök på bild och namn.

Skaffa en objektiv bild av situationen, exempelvis genom att be om hjälp från en oberoende person.

Att bli ombedd att skicka pengar är ett starkt varningstecken för att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök.

Bedragaren säger sig ofta ha ett högstatusyrke, som läkare eller militär.

Har du blivit drabbad – polisanmäl alltid.

Källa: Stöldskyddsföreningens sajt säkerhetskollen.se

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons