Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Alpacka hjälper svenska virusforskare

Coronaviruset • Publicerad 4 juni 2020
Antikroppar från alpackor tycks vara effektiva mot det nya coronaviruset. Arkivbild.
Antikroppar från alpackor tycks vara effektiva mot det nya coronaviruset. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Antikroppar från kameldjuret alpacka tycks kunna oskadliggöra det nya coronaviruset. Det menar forskare vid Karolinska institutet, som sedan februari har studerat den tyska alpackan Tyson som har injicerats med ytprotein från viruset.

Kameldjur bildar extra små antikroppar, som är intressanta för att de kan framställas i större omfattning med ganska enkla medel. Det säger en av forskarna i projektet, virologen Gerald McInerney, till TV4 :

Annons

– De är så små och enkla att de kan odlas i stora mängder i små lab. Så det behövs inte stora resurser för att göra mediciner.

Den preliminära och ännu icke granskade studien visar att Tysons antikroppar är effektiva mot viruset genom att de binder till samma område som mänskliga antikroppar. Forskargruppen har nu gjort sina resultat allmänt tillgängliga, så att andra kan gå vidare och utveckla eventuella läkemedel.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons