Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Andersson: Ingen vetskap om ny lista

Under Almedalsveckans första, något blåsiga dag i Visby fick statsminister Magdalena Andersson frågor om bland annat de turkiska uppgifterna om en kravlista med 73 personer som ska utlämnas.
Politik • Publicerad 3 juli 2022
Statsminister Magdalena Andersson under en pressträff i Visby.
Statsminister Magdalena Andersson under en pressträff i Visby.Foto: Henrik Montgomery / TT

Efter Natotoppmötet i torsdags sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under en presskonferens att Sverige har lovat utlämna 73 personer till Turkiet.

Än har Andersson (S) ingen vetskap om att någon ny lista ska ha kommit in till Sverige, säger hon.

Annons

– Det har varit olika siffror som har figurerat i medier men i Sverige har vi myndigheter som arbetar med de här frågorna så det är ett arbete som kommer att fortsätta under den här perioden, säger Andersson.

Om utlämningar skulle genomföras skulle det däremot ske enligt svensk och internationell rätt, understryker Andersson.

"Inte vara orolig"

– Man utvisas för handlingar eller om man tror att någon kan vara ett säkerhetshot men det kan också vara så att personer har utvisats av andra anledningar.

– Ägnar man sig inte åt terrorism behöver man inte vara orolig, säger Andersson och understryker att svenska medborgare aldrig kommer att utvisas.

Vissa oklarheter råder om antalet personer på listan.

Turkiets justitieminister Bekir Bozdag sade i onsdags till tv-kanalen NTV att Turkiet kräver att 33 personer utlämnas – 21 från Sverige och 12 från Finland.

Men på torsdagen upprepade Erdogan flera gånger att det är siffran 73 som gäller.

Andersson frågades även ut om den överenskommelse som gjorts med Turkiet för att landet ska släppa fram Sverige och Finland som medlemmar i Nato.

"Följa överenskommelsen"

Överenskommelsen med Turkiet består bland annat i att Sverige och Finland ska motarbeta terrorism tillsammans med Turkiet, samt att Sveriges och Finlands vapenexport ska genomföras i enlighet med solidaritet inom alliansen.

– Vi ska följa överenskommelsen men följa konventionen angående utlämningar, säger Andersson om samarbetet men vill inte gå in mer specifikt på vad överenskommelsen gäller.

– Jag brukar aldrig berätta vad som sker i förhandlingsrum, fortsätter Andersson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons