Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Andra amerikaner som fängslats i Nordkorea

En amerikansk soldat har tagit sig in i Nordkorea och frågan är vad som händer honom nu. Flera andra amerikaner har tidigare gripits, fängslats och till slut släppts efter intensivt diplomatiskt arbete. Här är några av dem:
Nordkorea • Publicerad 19 juli 2023
Den amerikanska studenten Otto Warmbier förs till Högsta domstolen i huvudstaden Pyongyang, i mars 2016. Warmbier frigavs i juni 2013 men var då i koma och dog bara en vecka efter att han återvänt till USA.
Den amerikanska studenten Otto Warmbier förs till Högsta domstolen i huvudstaden Pyongyang, i mars 2016. Warmbier frigavs i juni 2013 men var då i koma och dog bara en vecka efter att han återvänt till USA.Foto: Jon Chol Jin/AP/TT

2016-2017 – Otto Warmbier:

Otto Warmbier greps i samband med ett turistbesök i juni 2016. Han anklagades för att ha försökt stjäla en affisch och dömdes till 15 års straffarbete. Han frigavs sommaren 2017 men låg då i koma och Nordkorea anklagades för att ha utsatt honom för tortyr. Kort efter sin hemkomst avled han, 22 år gammal.

Annons

.

2015-2018 – Bruce Byron Lowrance, Kim Dong Chul, Tony Kim och Kim Hak Song:

Bruce Byron Lowrance, Kim Dong Chul, Tony Kim och Kim Hak Song greps alla under åren runt 2015–2017 misstänkta för olika brott mot Nordkorea. De frigavs tillsammans 2018 i samband med att USA:s dåvarande president Donald Trump inledde dialog med Nordkoreas ledare Kim Jong Un.

När Kim Dong Chul släpptes hade han suttit över 950 dagar i fängelse, vilket är den längsta tid en amerikan suttit fängslad i Nordkorea.

.

2014 – Matthew Miller:

Matthew Miller dömdes 2014 till sex års straffarbete, anklagad för att ha tagit sig illegalt in i landet för att spionera. Han påstods ha rivit sönder sitt turistvisum för att kunna rapportera om mänskliga rättigheter i landet inifrån fängelset. Miller greps i samma veva som USA:s president Barack Obama besökte Sydkorea. 24-årige Miller frigavs ett par månader senare tillsammans med ytterligare en amerikan, missionären och turistguiden Kenneth Bae, efter hemliga förhandlingar mellan USA och Nordkorea.

.

2014 – Jeffrey Fowle:

Jeffrey Fowle greps i maj 2014 för att ha lämnat en bibel på en nattklubb. Han dömdes till sex månaders fängelse, men frigavs något tidigare, också efter förhandlingar. Enligt avhoppare riskerar personer som distribuerar religiösa skrifter långa fängelsestraff och till och med dödsstraff.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons