Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Angolas exledare död – dotter kräver obduktion

Angolas tidigare president José Eduardo dos Santos har avlidit på sjukhus i Spanien efter en lång tids sjukdom. Expresidenten blev 79 år gammal och styrde Angola mellan 1979 och 2017.
Angola • Publicerad 8 juli 2022
José Eduardo dos Santos styrde Angola i nästan 40 år. Arkivbild.
José Eduardo dos Santos styrde Angola i nästan 40 år. Arkivbild.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Dos Santos utbildade sig till ingenjör i Sovjetunionen och hade under delar av sitt ledarskap nära band till både Sovjet och Kuba när Angola blev en spelbricka i kalla kriget efter att ha blivit självständigt från Portugal 1974.

2010 röstade parlamentet igenom att presidenten inte kan sitta mer än två femårsperioder och 2017 gick dos Santos i pension. Sedan dess har han bott i Barcelona där han nu avlidit på sjukhus.

Annons

En av dos Santos döttrar kräver att faderns kropp ska obduceras på sjukhuset i Barcelona, eftersom hon misstänker att brott ligger bakom dödsfallet.

Dottern Tchize dos Santos, har gjort en polisanmälan där hon anklagar sin fars hustru och hans personlige läkare för försök till mord, meddelar dotterns advokater i ett uttalande på fredagen.

I ett meddelande från Angolas regering skriver man att dos Santos var en stor ledare som tog landet igenom väldigt svåra tider.

Rättad: I en tidigare version av texten blev José Eduardo dos Santos felaktigt titulerad på ett ställe.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons