Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Anhöriga väntar på besked efter syrisk amnesti

Familjer till fångar som hållits i flera år i Syrien samlas nu i hopp om att deras nära och kära är bland de hundratals som enligt landets regering släpps i en massamnesti.
Syrien • Publicerad 4 maj 2022
I Syriens huvudstad Damaskus hoppas många att deras anhöriga ska vara bland dem som friats under den amnesti som utfärdats.
I Syriens huvudstad Damaskus hoppas många att deras anhöriga ska vara bland dem som friats under den amnesti som utfärdats.Foto: Omar Sanadiki/AP

I Syriens huvudstad Damaskus har hundratals samlats. Tiotals av dem har under natten väntat på besked om deras försvunna familjemedlemmar kan vara bland dem som friats av regeringen.

– Jag har väntat på mina fem barn och min man sedan 2014, säger Umm Maher som är en av många på plats.

Annons

Syriens president Bashar al-Assad har utfärdat flera amnestibeslut under landets elva år långa inbördeskrig, men enligt människorättsaktivister är det senaste beslutet det mest omfattande när det gäller anklagelser om terrorism.

I tisdags uppgav justitiedepartementet i landet att hundratals fångar frigivits. Det brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) säger att mer än 250 personer redan har släppts, och justitiedepartementet lovar att fler kommer att friges under de kommande dagarna.

Sedan början av kriget har runt en halv miljon personer frihetsberövats. Av dessa har omkring 100 000 dödats antingen under tortyr eller avlidit på grund av dåliga förhållanden, enligt SOHR.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons