Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Anmälan: Tre döda i cellgiftskomplikationer

Tre cancerpatienter på Skånes universitetssjukhus har avlidit efter svåra komplikationer i samband med cellgiftsbehandling. Sjukhuset anmäler sig självt enligt lex Maria.
Sjukvård • Publicerad 6 juli 2022
Skånes universitetssjukhus har gjort en anmälan enligt lex Maria sedan tre patienter avlidit i samband med cellgiftskomplikationer. Arkivbild.
Skånes universitetssjukhus har gjort en anmälan enligt lex Maria sedan tre patienter avlidit i samband med cellgiftskomplikationer. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

Två av patienterna var kvinnor som fick cellgiftet capecitabin. Någon vecka efter påbörjad behandling drabbades de av omfattande symptom i mage och tarm. Intensiv behandling sattes in, men i båda fallen slutade det med döden.

Det har senare visat sig att de hade en genetiskt nedsatt förmåga att bryta ner just denna typ av cellgift. Detta hade kunnat upptäckas om de genomgått en genetisk testning före behandlingen, något som sjukhuset nu infört som rutin.

Annons

"Efter Läkemedelsverkets rekommendationer 2020 utreddes införandet av genetisk testning i Skåne, men det hann tyvärr inte införas så att de här tragiska fallen kunde undvikas. Jag beklagar detta, säger verksamhetschef Silke Engelholm i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Det tredje anmälda fallet gäller en man som fick bröstsmärtor i samband med behandling med capecitabin. Han fick rådet att avbryta behandlingen, men då smärtorna avtog återupptogs den efter kontakt med sjukhus. Han blev senare återigen svårt sjuk och avled i hemmet. Händelsen anmäls eftersom behandlingen inte borde ha återupptagits utan utredning.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons