Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ännu en klimataktivist frihetsberövad

Vietnam • Publicerad 2 juni 2023
Flera vietnamesiska miljöaktivister har fått fängelsestraff den senaste tiden. Arkivbild.
Flera vietnamesiska miljöaktivister har fått fängelsestraff den senaste tiden. Arkivbild.Foto: Nick Ut/AP/TT

En känd vietnamesisk klimataktivist, Hoang Thi Minh Hong, har frihetsberövats för påstådda anklagelser om skattesmitning, uppger hennes man.

Hong greps på onsdagen i Ho Chi Minh i Vietnam och är den senaste i raden klimataktivister som gripits i landet den senaste tiden.

Annons

Human Rights Watch fördömer regeringens användning av en vag skattelag, där miljöaktivister kan sättas dit, och bedömer att det är en extremt oroande utveckling.

Aktivisten Hong grundade den icke-statliga organisationen Change 2013. Syftet var att engagera unga att vidta åtgärder mot akuta miljöfrågor. Känd för sitt arbete listades Hong på tidningen Forbes som en av de 50 mest inflytelserika vietnamesiska kvinnorna 2019.

Förra året lade hon emellertid ner sin organisation. Detta efter att Vietnams auktoritära regering utdömde fängelsestraff till fyra miljö- och mänskliga rättighetsaktivister för skattesmitning.

Frihetsberövandet av Hoang Thi Minh Hong är enligt hennes make tillfällig.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons