Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ännu ett covidvaccin på väg att godkännas

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har rekommenderat ett godkännande av ett tredje uppdaterat covidvaccin, tänkt att ge bättre skydd mot virusets omikronvariant.
Coronaviruset • Publicerad 12 september 2022
Ytterligare ett covidvaccin mot virusets omikronvariant är på gång. Arkivbild.
Ytterligare ett covidvaccin mot virusets omikronvariant är på gång. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Tidigare i september beslutade EMA att rekommendera två vaccin för godkännande i EU-kommissionen, då från tillverkarna Pfizer-Biontech samt Moderna. Nu har EMA rekommenderat ytterligare ett vaccin mot omikron från Pfizer-Biontech.

I och med måndagens rekommendation förväntas Pfizer-Biontech inom kort ha två godkända omikronanpassade vaccin i EU. Det första, som nyligen börjat levereras, riktar in sig mot undervarianten BA.1. Det andra vaccinet riktar in sig på BA.4 och BA.5, som under sommaren dominerat i Sverige.

Annons

– Vaccinet innehåller till hälften det ursprungliga originalvaccinet och hälften ett vaccin för omikronvarianterna BA.4 och BA.5, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket.

Vaccinet ska nu formellt godkännas i EU-kommissionen innan det kan distribueras till medlemsländerna. Folkhälsomyndigheten uppskattar att Sverige kan komma att ta emot de första leveranserna i oktober.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons