Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Anställda: Döda blir kvar för länge på bårhus

Vård • Publicerad 8 mars 2022
Enligt personal vid Östra sjukhuset lämnas döda kvar för länge på sjukhusets bårhus. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Anställda vid Östra sjukhuset larmar om att döda lämnas för länge på bårhuset, skriver Göteborgs-Posten.

Camilla Sydvart, enhetschef för klinisk patologi på Sahlgrenska sjukhuset, säger att döda egentligen inte ska vara kvar på bårhus i mer än några veckor.

Annons

– Bara på Östra har vi tio avlidna som legat längre än tre veckor. De två äldsta har vi fått frysa och de har legat här sedan november 2020 och september 2021, säger hon till GP.

– Enligt begravningslagen ska man vara kremerad eller begravd senast fyra veckor efter dödsfallet. Så det är flera år för länge skulle jag säga och det är ju fruktansvärt, fortsätter hon.

Det kan finnas flera anledningar till att kropparna blir kvar på bårhuset. Det kan exempelvis handla om medborgare i andra länder vars anhöriga inte går att får tag på, eller personer vars identitet inte är fastställd. Enligt Camilla Sydvart är det också många anhöriga som inte vet att de behöver kontakta begravningsbyrå så fort en närstående avlidit.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons