Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Apple lanserar glasögon – med VR och AR

Efter flera år av rykten har Apple avtäckt en ny produkt: Ett par glasögon som kombinerar virtual reality (VR) och augmented reality (AR).
Ekonomi • Publicerad 5 juni 2023
Apples Vision Pro avtäcktes när företaget drog igång sin årliga utvecklarkonferens i huvudkontoret i Kalifornien på måndagskvällen, svensk tid.
Apples Vision Pro avtäcktes när företaget drog igång sin årliga utvecklarkonferens i huvudkontoret i Kalifornien på måndagskvällen, svensk tid.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Vision Pro, som glasögonen heter, är den första nya produktkategori Apple lanserar sedan Apple Watch såg dagens ljus 2014.

Avtäckningen skedde när techjätten sparkade igång sin utvecklarkonferens WWDC i Kalifornien på måndagskvällen. Det är ett årligt evenemang som alltid bjuder på en rad mjuk- och hårdvarunyheter.

Annons

Glasögonen använder kameror och olika sensorer, och styrs helt via röstkommandon, handgester och ögonrörelser. I det ena läget placeras ett AR-filter med digitala objekt över användarens fysiska omgivning, i det andra kan användaren gå runt i en datorgenererad värld.

Apple beskriver det som en "ny era" för kommunikation och sättet vi upplever appar, film, spel och annat på.

Vision Pro var en dåligt bevarad hemlighet. Rykten om ett par Apple-glasögon har cirkulerat sedan 2017, enligt prylsajten Engadget.

Glasögonen släpps inledningsvis i USA "tidigt nästa år", enligt Apple med en prislapp på 3 499 dollar – motsvarande runt 38 000 kronor.

Fakta: VR och AR

VR: Virtual reality, eller virtuell verklighet, är en teknik för att interagera med en digital 3D-värld med hjälp av interaktiv utrustning, vanligtvis en hjälm eller glasögon med inbyggda skärmar framför ögonen.

AR: Augmented reality, en teknik som blandar digital information med den riktiga världen, oftast genom en kamera som i exempelvis mobilspelet "Pokémon go".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons