Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Årets börsuppgång nästan utraderad

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt på tisdagen – fjärde handelsdagen i rad på minus – och breda OMXS-index backade 1,3 procent.
Årets börsuppgång har med den senaste tidens nedgångar krympt till 0,5 procent.
Börs • Publicerad 26 september 2023
Stockholmsbörsen fortsatte nedåt. Arkivbild.
Stockholmsbörsen fortsatte nedåt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index föll molntjänstbolaget Sinch mest, ned 6,9 procent. Men nedgången var bred. Klädkedjan H&M tyngde inför onsdagens delårsrapport och tappade 1,5 procent. Telekomtillverkaren Ericssons aktie backade 2,1 procent.

Krisdrabbade och räntekänsliga fastighetsbolaget SBB åkte först på en rejäl rekyl efter den kraftiga uppgången i måndags. Men efter beskedet att bolaget på tisdagen sålt två fastigheter i Norge för 2,9 miljarder kronor hämtade sig aktien. Slutkursen blev ändå minus 0,8 procent.

Annons

Återigen präglades marknaden av räntefrossa – bland annat sedan en ledamot av USA:s centralbank, Neel Kashkari, sagt att han räknar med ytterligare en räntehöjning.

Samtidigt har Jamie Dimon, ordförande och vd i storbanken JP Morgan Chase & Co, sagt att han kan se ett scenario där styrräntan i USA måste höjas till 7 procent – upp från dagens 5,25–5,50 procent.

Det förlusttyngda flygbolaget SAS har inlett utvärderingar av bud på kapitaltillskott i rekonstruktionsprocessen och redovisade en förlust på 4,4 miljarder kronor för perioden november 2022–augusti 2023. Aktien rasade 8,0 procent.

Samtidigt stärktes den svenska kronan. En dollar kostade vid börsstängning 11:03 kronor och en euro 11:66 kronor, att jämföra med nästan 12 kronor för ett par dagar sedan.

På de ledande Europabörserna var trenden mestadels negativ, men Londonbörsen stängde runt nollan.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons