Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Armenienprotester om Nagorno-Karabach

Armenien • Publicerad 1 maj 2022
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan. Arkivbild.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan. Arkivbild.Foto: Dmitry Astakhov/Regeringskansliet via pool/AP/TT

Omfattande demonstrationer genomfördes i Armeniens huvudstad Jerevan på söndagen i en varning mot regimen om att ge efter om utbrytarrepubliken Nagorno-Karabach. Oppositionspartier anklagar premiärminister Nikol Pasjinjan för eftergifter gentemot grannen – och ärkefienden – Azerbajdzjan.

Pasjinjan sade nyligen i parlamentet att "det internationella samfundet uppmanar Armenien att minska landets krav på Karabach". Efter uttalandet kräver oppositionen hans avgång.

Annons

Armenien och Azerbajdzjan är i konflikt om området sedan 1990-talet, vilket också lett till flera väpnade konflikter om regionen. Senast, i ett sex veckor lång krig 2020, stupade och dödades omkring 6 500 personer innan Ryssland medlade fram en vapenvila. I uppgörelsen fick Armenien bland annat avstå vissa områden.

Men den pyrande konflikten pågår, med politiska utspel i Jerevan och i Baku och med väpnade skärmytslingar i området.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons