Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Assange närmare en utlämning till USA

Julian Assange har kommit ett steg närmare en utlämning till USA. Storbritanniens högsta domstol har avslagit Wikileaks-grundarens överklagande av utlämningsbeslutet.
Storbritannien • Publicerad 9 juni 2023
Flera demonstrationer mot utlämning av Wikileaks grundare Julian Assange har hållits utanför domstolar i London. Arkivbild.
Flera demonstrationer mot utlämning av Wikileaks grundare Julian Assange har hållits utanför domstolar i London. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP

Julian Assanges senaste försök att stoppa en utlämning till USA, där han står åtalad för flera fall av spioneri och dataintrång, har fått avslag. I veckan valde en domare i brittiska högsta domstolen att inte gå vidare med Assanges överklagan mot det utlämningsbeslut som Storbritanniens dåvarande inrikesminister Priti Patel undertecknade förra året.

Enligt Assanges fru, Stella Assange, kommer man att begära att få beslutet omprövat av nya domare nästa vecka. Vid ett nytt nederlag där återstår bara Europadomstolen för mänskliga rättigheter som sista instans, där Assanges advokater har ansökt om att få fallet prövat.

Annons

Skulle Assange utlämnas till USA riskerar han ett mycket långt fängelsestraff för de publiceringar Wikileaks gjorde 2010. I de hundratusentals hemliga militära och diplomatiska dokument som läcktes avslöjades amerikanska krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Assange tog i juni 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök här.

Han stannade på ambassaden till i april 2019 då han släpades ut. Sedan dess har han suttit frihetsberövad i väntan på ett avgörande i fallet om utlämning till USA.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons