Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Assange överklagar utlämningsbeslut

Wikileaks-grundaren Julian Assange överklagar beslutet att han ska utlämnas till USA.
Storbritannien • Publicerad 1 juli 2022
Anhängare till Wikileaksgrundaren Julian Assange protesterar utanför det brittiska inrikesdepartementet mot beslutet att utlämna honom till USA.
Anhängare till Wikileaksgrundaren Julian Assange protesterar utanför det brittiska inrikesdepartementet mot beslutet att utlämna honom till USA.Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Beskedet kom på fredagen, på dagen två veckor efter att den brittiska inrikesministern Priti Patel, godkänt utlämningen till USA där han anklagas för spioneri.

Julian Assange fyller 51 år på lördagen och inför födelsedagen hade flera av hans anhängare – inklusive hustrun Stella Assange – samlats utanför det brittiska inrikesdepartementet för att protestera mot utlämningsbeslutet.

Annons

I april fastslog en brittisk domstol att Assange skulle kunna utlämnas till USA. Ärendet skickades därpå vidare till den brittiska regeringen för ett slutgiltigt avgörande. Den 17 juni undertecknade Prit Patel utlämningsordern.

– Vi kommer att bekämpa detta. Vi kommer att använda alla möjligheter till överklagande, sade Stella Assange då.

Några detaljer om fredagens överklagande har inte offentliggjorts.

Om Julian Assange utlämnas till USA riskerar han ett mycket långt fängelsestraff för de publiceringar Wikileaks gjorde 2010. De hundratusentals hemliga militära och diplomatiska dokumenten som läcktes avslöjade amerikanska krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Assange tog i juni 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott.

Han stannade på ambassaden till i april 2019 då han släpades ut. Han har därefter suttit frihetsberövad i väntan på avgörandet i fallet om utlämning till USA.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons