Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åtal för att ha rekryterat barn för knarkhandel

Brott • Publicerad 31 augusti 2023
Mannen åtalas vid Linköpings tingsrätt. Arkivbild.
Mannen åtalas vid Linköpings tingsrätt. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

En 22-årig man åtalas för att ha involverat två underåriga personer i narkotikahandel i Linköping. Åtalet är ett av de första i Sverige som väcks för det nya brottet involverande av en underårig i brottslighet.

"22-åringen misstänks ha låtit en underårig person förvara narkotika i dennes garderob och gett denne instruktioner kring förvaret. Han misstänks också ha instruerat en annan underårig att ha kontakt med köpare och säljare av narkotika", säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Annons

Mannen åtalas även för försök till narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

Involverande av en underårig i brottslighet blev ett brott den 1 juli i år. Den som anlitar, betalar, instruerar, överlämnar något eller på annat sätt involverar en person under 18 år i brottslig verksamhet kan dömas till fängelse i upp till fyra år.

Sedan tidigare har minst en annan person åtalats för brottet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons