Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åtalet mot Trump – hade dokument på toaletten

USA:s tidigare president Donald Trump åtalas på 37 punkter. Trump ska bland annat ha förvarat hemliga dokument i badrum och visat en "attackplan" för personer utan rätt säkerhetsklass.
USA • Publicerad 9 juni 2023
USA:s tidigare president Donald Trump åtalas på 37 punkter. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump åtalas på 37 punkter. Arkivbild.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Dokument förvarades bland annat inne i ett av badrummen i Mar-a-Lago.
Dokument förvarades bland annat inne i ett av badrummen i Mar-a-Lago.Foto: Amerikanska justitiedepartementet/AP/TT
Ett stort antal dokument förvarades även på scenen i en balsal.
Ett stort antal dokument förvarades även på scenen i en balsal.Foto: Justice Department via AP

Anklagelserna som riktas mot Trump listas i ett 49 sidor långt dokument, som offentliggjordes på fredagen.

Under en pressträff uppmanade den särskilde åklagaren Jack Smith alla amerikaner att gå igenom det historiska åtalet mot den tidigare presidenten.

Annons

– Jag uppmanar alla att läsa det i sin helhet för att förstå omfattningen och allvaret av de åtalade brotten, sade Jack Smith.

Jack Smith utsågs av justitieminister Merrick Garland att leda utredningen.

– Vi har en uppsättning lagar i det här landet och de gäller alla, sade Smith.

Inspelade möten

Åtalet på 37 punkter handlar om Trumps hantering av de tusentals dokument, många av de hemligstämplade, som förvarades i hans privatbostad Mar-a-Lago i Florida.

Trump ska bland annat ha förvarat dokument innehållandes information om USA:s och andra nationers försvarsförmåga och dokument om USA:s eget kärnvapenprogram.

Enligt det federala åtalet ska Trump därtill visat sekretessbelagda dokument vid två tillfällen för personer som saknat rätt säkerhetsklass.

Vid ett av tillfällena ska Trump ha visat och beskrivit en militär operation utfärdad av Pentagon för en författare, en förläggare och två medarbetare.

I mötet som spelades in ska Trump ha sagt till personerna att planerna var topphemliga, och att han under sin presidenttid hade chansen att "avklassificera" dokumenten. "Nu kan jag inte det, men det är fortfarande hemligt", sade Trump enligt åtalet.

Dokument i badrum

Trump ska samtidigt ha försökt hindra utredningen genom att undanhålla dokumenten från en federal jury.

När FBI genomförde en husrannsakan på Mar-a-Lago i augusti förra året beslagtogs omkring 13 000 dokument. Ett hundratal av dem ska ha varit hemligstämplade.

Annons

Bilder från åtalet visade hur lådor med dokument förvarades i ett badrum, inne i en dusch och på en scen inne i en balsal i Mar-a-Lago. Enligt åklagare ska "tiotusentals medlemmar och gäster" ha besökt klubben från det att Trump avgick som president fram till husrannsakan.

Utöver Trump åtalas även hans medhjälpare Walt Nauta. Nauta ska ha hjälpt till att flytta lådor fyllda med dokument innan FBI genomförde en husrannsakan.

Riskerar långt fängelsestraff

President Joe Biden har meddelat han inte har haft någon kontakt med justitieminister Merrick Garland angående åtalet mot Trump.

– Jag har inte pratat med honom alls och jag tänker inte prata med honom. Och jag har ingen kommentar om det (fallet), sade Biden till reportrar på fredagen.

Trump har tidigare gått ut och sagt att han är oskyldig, och att dokumenten som det handlar om inte ens var hemligstämplade. Enligt Trump själv är han kallad till ett första domstolsframträdande i Miami på tisdag.

Det är första gången i USA:s historia som en före detta president åtalas för brott på federal nivå. Om Trump fälls i en rättegång riskerar han ett mångårigt fängelsestraff.

Åtalet är det andra mot den tidigare presidenten. Tidigare i våras kom ett åtal om bokföringsbrott. Bland annat ska Trump enligt åklagarna beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

Det åtalet väntas tas upp domstol i mars nästa år.

Fakta: Fler rättsfall mot Donald Trump

Bokföringsbrotten

34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången är planerad till mars 2024.

.

Valet 2020 och stormningen av kongressen

Federala åklagare granskar misstankar om att Donald Trump och hans rådgivare ska ha försökt att förändra resultatet i presidentvalet 2020.

Ett specialutskott i kongressens representanthus har tidigare rekommenderat att Trump och rådgivare åtalas för att ha utövat påtryckningar i fråga om valresultatet. I representanthusets utredning ingick en granskning av stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

.

Delstaten Georgia

En utredning pågår om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten i presidentvalet 2020. Åklagare har redan varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar formella anklagelser.

.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga Letitia James har stämt expresidenten och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Vid rättegången som avslutades i maj kom juryn fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp och att han gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Trump dömdes att betala 5 miljoner dollar i skadestånd, men har sagt att han överklagar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons