Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Livet återvänder till byn där 400 hölls fångna

Sakta börjar livet återvända till ukrainska byn Jahidne, där hundratals invånare ska ha hållits fångna i en källare i flera veckor.
Ukraina • Publicerad 1 juli 2022
Valentina Sarojan i skolkällaren där hon och hundratals fler bybor ska ha hållits fångna. Bild från 12 april.
Valentina Sarojan i skolkällaren där hon och hundratals fler bybor ska ha hållits fångna. Bild från 12 april.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
På väggen i skolbyggnaden har invånarna skrivit upp namnen på bybor som dog under belägringen.
På väggen i skolbyggnaden har invånarna skrivit upp namnen på bybor som dog under belägringen.Foto: Nariman El-Mofty/TT/AP

På en vägg i skolbyggnaden står namn uppradade. Enligt byborna är det namnen på dem som dog under den ryska belägringen, när nästan hela byn hölls fångna i skolans källare i närmare en månad av ryska soldater.

Det var i början av kriget som ryssarna intog byn Jahidne nära Tjernihiv och enligt flera vittnesmål tvingade hundratals bybor ner i skolans källare. Där hölls de fångna som mänskliga sköldar medan ryssarna använde skolan som militärbas. Endast vid ett par tillfällen, berättar byborna, fick några av dem lämna den mörka, överfulla källaren för att bland annat laga mat och begrava döda. De har sagt att de knappt fick mat och vatten, och att de använde hinkar som toaletter. Händelsen nämns även i en rapport av människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Annons

Valentyna Sarojan, en av byborna, har tidigare berättat om hur hon satt på en stol i källaren under fångenskapen.

– Vi satt så här i nästan en månad, benen värkte, sade hon i april, när byn befriats.

– En gammal man dog bredvid mig, och sedan dog hans fru.

Nu får invånarna i Jahidne hjälp av volontärer, både utländska och från andra delar av landet, för att bygga upp husen i byn.

– Vi vill göra något meningsfullt i stället för att bara vara turister, säger Daniel Kahle, som tillsammans med sin pappa har kommit från Tjeckien för att hjälpa till med återuppbyggandet under semestern.

Men ingen har ännu så länge börjat återuppbygga skolan. Byborna föredrar att inte prata om den.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons