Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minst nio döda vid protester i Sudan

Sudan • Publicerad 1 juli 2022
Sudanesiska demonstranter protesterar mot landets militärstyre i huvudstaden Khartoum på torsdagen.
Sudanesiska demonstranter protesterar mot landets militärstyre i huvudstaden Khartoum på torsdagen.Foto: Marwan Ali/AP/TT

Minst nio demonstranter har dödats i Sudan då säkerhetsstyrkor försökt att skingra tiotusentals människor som protesterade mot militärjuntan, som styr landet sedan oktober.

Torsdagen blev en av de våldsammaste dagarna hittills i år och åtminstone sju av dem dödade sköts i bröstet eller huvudet, varav en var minderårig, enligt en lokal läkarorganisation. Säkerhetsstyrkorna använde sig även av tårgas, distraktionsgranater och vattenkanoner för att skingra demonstranterna.

Annons

– Även om vi dör kommer inte militären att styra över oss, skanderade demonstranterna i huvudstaden Khartoum.

Sammanlagt har minst 111 människor hittills dödats i våldsamheter sedan protester bröt ut efter militärkuppen i oktober, enligt den lokala läkarorganisationen, som stödjer demokrati.

Torsdagens protester i Khartoum var större än vanligt och även i andra delar av Sudan tog sig folk ut på gatorna. Demonstrationer ägde rum i Was Madani i söder, i Darfurregionen i väster, i Kassala och Gedaref i öster, samt i hamnstaden Port Sudan, enligt vittnen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons