Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åtta svårt skadade i upplopp vid festival

Tumult och våldsamt upplopp bröt ut på Järvafältet i Stockholm i samband med en eritreansk festival.
Åtta personer har förts till sjukhus med svåra skador, tre poliser har skadats lindrigt, cirka 140 personer har frihetsberövats och en person är misstänkt för mordbrand.
Brott • Publicerad 3 augusti 2023
Kartan visar var den eritreanska festivalen på Järvafältet hålls.
Kartan visar var den eritreanska festivalen på Järvafältet hålls.Foto: Anders Humlebo
Våldsamheterna bröt ut vid en festival.
Våldsamheterna bröt ut vid en festival.Foto: Magnus Lejhall/TT
Tumult och våldsamt upplopp har brutit ut på Järvafältet i samband med en eritreansk festival.
Tumult och våldsamt upplopp har brutit ut på Järvafältet i samband med en eritreansk festival.Foto: Ali Lorestani/TT
Våldsamheter har utbrutit i samband med en eritreansk festival på Järvafältet i norra Stockholm.
Våldsamheter har utbrutit i samband med en eritreansk festival på Järvafältet i norra Stockholm.Foto: Magnus Lejhall/TT
Oroligheter har utbrutit vid en regimtrogen eritreansk festival på Järvafältet i Stockholm.
Oroligheter har utbrutit vid en regimtrogen eritreansk festival på Järvafältet i Stockholm.Foto: Niklas Svahn/TT
Räddningstjänsten uppger för TT att det brunnit på festivalområdet.
Räddningstjänsten uppger för TT att det brunnit på festivalområdet.Foto: Magnus Lejhall/TT

Polisen summerade klockan 22.00 sin insats under upploppet på Järvafältet: cirka 140 personer har frihetsberövats, främst med stöd av paragraf 13 i polislagen som ger polisen rätt att avvisa eller avlägsna personer i samband med ordningsstörningar. En av dem har gripits misstänkt för mordband. Dessutom har cirka 40 personer omhändertagits eftersom de inte har kunnat visa att de har rätt att vistas i Sverige.

Tre poliser skadades under insatsen. Två av dem kunde fortsätta att arbeta, men den tredje togs ur tjänst och fick uppsöka sjukhus för kontroll.

Annons

Även i Hallonbergen i Sundbyberg har det uppstått bråk som är relaterat till händelserna på Järvafältet. Fem personer omhändertogs av polisen.

Regionen i stabsläge

Upploppet i Järva skedde på torsdagen i samband med att en demonstration hölls i närheten av festivalen, som årligen arrangeras av personer som stödjer regimen i Eritrea. Vittnen har uppgett för TT att flera hundra personer deltog i det tumult som följde när bland annat regimkritiska demonstranter och festivalbesökare drabbade samman.

Region Stockholm uppger i ett pressmeddelande att femton personer förts till sjukhus, varav åtta med svåra skador. Regionen har gått upp i så kallat stabsläge.

"Det är en komplicerad och omfattande insats. Det är många människor i rörelse på platsen och det totala skadeläget är än så länge oklart", säger chefsläkaren Patrik Söderberg i pressmeddelandet.

Polisen uppgav vid 19-tiden att 52 personer antingen kommit till den skadeplats som upprättats i närheten av Järvafältet eller hade tagit sig till sjukhus på annat sätt.

Raija befann sig i närheten av händelserna och såg bland annat en person bli träffad av en stenbumling i huvudet.

– Jag höll på med hästen och jag såg hur de började springa ned för backen med påkar och stenar, säger hon.

Polisen var vid 14-tiden på plats med en stor resurs för att hantera upploppet. Hjälmklädda poliser spärrade av ett större område runt platsen, och trafiken stoppades på E18 eftersom personer befann sig på vägbanan.

Polisens resurs för liten

Vid 18-tiden hade fler än 100 personer frihetsberövats, och att förundersökningar om våldsamt upplopp, mordbrand och grovt blåljussabotage hade inletts.

– Jag skulle beskriva det här som en stor insats från vår sida. Vi hade redan innan dimensionerat för att undvika ordningsstörningar, men vi såg att den resurs vi hade på platsen inte var tillräcklig när det eskalerade, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen.

Annons

– Det var upprörda känslor redan från början. Ganska tidigt rev man ett staket och lämnade området för sin allmänna sammankomst.

Minst ett tiotal personbilar – och flera tält på festivalområdet – sattes i brand i samband med upploppet. TT:s reporter på plats beskrev att en kraftig rökpelare bolmade från Järvafältet.

Kastade sten mot varandra

Emma, 15 år, såg när två gäng kastade stenar mot varandra och slog varandra med slagträn.

– Jag skulle rida, men det gick inte eftersom det kom stenar mot oss. Och sedan tände de eld på bilar, säger hon.

– Det var minst hundra personer.

Masod, ursprungligen från Bangladesh, bor i området och ställer sig oförstående till det som hänt.

– Varför importerar man sådana här problem hit? Vi har flyttat från ett land vi inte känner oss säkra i, till Sverige. Varför kommer man då hit och bråkar med varandra, säger han till TT.

Nu känner han sig orolig för dottern och vill flytta från Järva.

– Jag blir orolig för mitt barn, säger Masod.

Blev instängd vid ett bad

Johan blev tillsammans med sina två barn, sex och åtta år gamla, instängd vid ett bad nära festivalområdet.

Annons

– Vi hade simskola med barnen, och sedan stängde badets personal grindarna på grund av kravallerna utanför så att ingen skulle kunna komma in, säger han.

Festivalen i fråga, Festival Eritrea Scandinavia, har anordnats sedan 1990-talet, enligt Nyhetsbyrån Järva. Evenemanget har tidigare fått kritik för att gå den eritreanska regimens ärenden. Det har också rapporterats om att regimen tjänar miljontals kronor på festivalen.

Strömmer: Inte rimligt

Tidigare har många demonstrerat mot festivalen under parollen "Dawit Isaak Campaign" efter den eritreansk-svenske författaren Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.

Justiteminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar händelserna via ett skriftligt uttalande:

”Det är inte rimligt att Sverige dras in i andra länders inhemska konflikter på det här sättet. Om man flyr till Sverige undan våld, eller är på tillfälligt besök, ska man inte ställa till våld här. Polisens resurser behövs till annat än att hålla isär olika grupper från varandra”.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons