Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

S Natobeslut kommer på söndag

Socialdemokraterna kommer att fatta beslut den 15 maj om hur partiet ställer sig till ett Nato-medlemskap. Det säger partisekreterare Tobias Baudin vid en pressbriefing.
Politik • Publicerad 9 maj 2022
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin meddelar att partistyrelsen kommer att fatta beslut om Natomedlemskap den 15 maj.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin meddelar att partistyrelsen kommer att fatta beslut om Natomedlemskap den 15 maj.Foto: Lars Schröder/TT

– Vi har landat i att vi kommer att fatta beslut den 15 maj om vår säkerhetspolitiska linje, säger Tobias Baudin.

Tidigare har beskedet från partiet varit att ett beslut i Natofrågan skulle kunna komma på söndag, men nu är det alltså beslutat att det verkligen blir så.

Annons

Den 12 maj ska Finlands president Sauli Niinistö ge besked om sin syn på Natomedlemskap och den 14 maj har Socialdemokraterna i Finland extra partifullmäktige och fattar beslut om Natomedlemskap. Statsminister Sanna Marin ska ge besked om sin personliga ståndpunkt inför mötet.

Detta framhåller Baudin som ett skäl till valet av tidpunkt för de svenska Socialdemokraternas besked.

Hålla jämn takt

– Det finns fördelar med att hålla jämn takt med vårt grannland och nära samarbetspartner, säger han och fortsätter:

– Det är bättre att fatta beslutet nu på söndag än att vänta en dryg vecka till. Vi kan fatta ett välgrundat beslut på söndag.

När partiledaren och statsministern Magdalena Andersson får frågan om hon tagit ställning, svarar hon att hon vill invänta den säkerhetspolitiska rapporten som blir klar den 13 maj.

Partimedlemmarna och distrikten ska dock lämna sina synpunkter senast den 12:e maj. Frågan är varför inte de också först får ta del av den säkerhetspolitiska rapporten.

– Vi har ju dialog utifrån det läge som är givet just nu i partiet. Vad tycker medlemmar. Det är klart en fråga som har diskuterats på kongresser, runt om i landet, man vet vad som har hänt, processen i Finland och vad man har för synpunkter utifrån det här, säger Tobias Baudin (S).

TT: Men varför ska de tycka något före den här analysen när ni i partiledningen inte kan göra det?

– Det är partistyrelsen som äger den här frågan, det är de som ska tycka till till syvende och sist och fatta beslut och det gör de den 15 maj.

Ingen teater

TT: Men du säger att partistyrelsen äger frågan men partidistriktens synpunkter väger tungt. Hade det inte varit rimligare att de hade fått ta del av den säkerhetspolitiska analysen först?

Annons

– Analysen är ju regeringens, det är ju ingen analys partiet äger. Den kommer vara färdig på fredag och jag har ingen aning om vad den kommer landa i eller se ut. Sen på söndag ska partistyrelsen ta det här ställningstagandet. Men vi har använt personer som i dag har stark kunskap om de här frågorna, säger Tobias Baudin.

Han delar inte den kritik som kommit även inifrån partiet att processen är teater och att partiledningen redan har bestämt sig.

– Jag håller definitivt inte med om det. Det här är väldigt svåra och komplexa frågor och vi vill verkligen lyssna in partiet, men det handlar också om att ge mer kunskap utifrån vad som har hänt. Det är mycket som har har hänt efter den 24:e februari och det har gått väldigt fort, och därför har vi gjort allt vi kan för att ha en relativt snabb och bred process som möjligt, säger Baudin.

Inför partistyrelsens möte på söndag kommer partiledningen att presentera ett förslag till hur partiet ska ställa sig.

Fakta: Viktiga datum inför ett eventuellt Natobeslut

9,10,12 maj – Socialdemokraterna har "dialogsamtal" för medlemmarna om säkerhetspolitiken.

12 maj – President Sauli Niinistö ska ge besked om sin syn på Natomedlemskap senast detta datum.

13 maj – Den säkerhetspolitiska analysen ska presenteras. Alla riksdagspartier är med i samtalen under ledning av utrikesminister Ann Linde (S).

14 maj – Socialdemokraterna i Finland har extra partifullmäktige, fattar beslut om Natomedlemskap. Statsminister Sanna Marin ska ge besked om sin personliga ståndpunkt inför mötet.

14 maj – Ann Linde och hennes kollega Pekka Haavisto (De Gröna) deltar i Natomöte i Berlin.

15 maj – Socialdemokraterna har ett extrainkallat partistyrelsemöte för att gå igenom resultaten av den säkerhetspolitiska dialogen som hållits med distrikten och medlemmar. Ett beslut kommer också då.

17–18 maj – President Niinistö kommer på statsbesök till Stockholm.

24 maj – Socialdemokraternas partistyrelse möts. Innan partiet kallade till extrainkallat möte den 15 maj var det då, senast, partiet lovade ett besked.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons