Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spädbarn skickades hem med bruten arm

Vård • Publicerad 7 maj 2022
En anmälan enligt lex Maria utförs då en en patient drabbas av eller riskerar att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Arkivbild.
En anmälan enligt lex Maria utförs då en en patient drabbas av eller riskerar att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En två månader gammal flicka skickades hem från akutmottagningen i Malmö med en bruten arm. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), rapporterar Sydsvenskan.

Det var i februari förra året som flickan kom in till akuten med en orörlig arm. Personalen trodde att armbågsbenet hade hamnat snett och försökte dra armen rätt. Hon ska sedan ha förts till röntgen där det enligt anmälan inte gick att se någon fraktur. Bilderna dömdes sedan ut som för suddiga men några nya bilder togs inte, trots att det rekommenderades.

Annons

Flickan skickades hem.

Vid ett nytt besök på akuten togs nya röntgenbilder och det upptäcktes att flickan hade en fraktur i armbågen.

Enligt lex Maria-anmälan har flickan utsatts för flera försök att dra armen rätt. Sjukhuset säger att den bristande vården bland annat beror på att det rör sig om en ovanlig fraktur för en så ung ålder.

Flickan ska inte ha fått några bestående men av händelsen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons