Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Berlusconi begravdes inför tusentals sörjande

Tiotusentals anhängare samlades i Milano för att ta farväl av Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi.
Bland de inbjudna gästerna fanns Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Italien • Publicerad 14 juni 2023
Kistan med Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconis kvarlevor bärs in katedralen Duomo di Milano.
Kistan med Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconis kvarlevor bärs in katedralen Duomo di Milano.Foto: Stefano Porta/AP/TT

Kistan med Berlusconis stoft fördes in i jättekatedralen Duomo di Milano för statsbegravning. Prydd med röda och vita rosor kördes den från hans pampiga villa i Arcore in till Milano där sörjande vinkade och applåderade längs vägen.

Den gotiska helgedomen med ursprung från 1300-talet var för dagen smyckad med kransar i den italienska flaggans färger.

Annons

Tiotusentals anhängare till den kontroversielle ledaren och miljardären samlades på torget vid katedralen för att ta farväl – och ta del av begravningsceremonin som sändes på storskärm. Många viftade med partiflaggor.

Dessutom åtföljdes han av fotbollsanhängare då Berlusconi under åren 1986–2017 var ägare av storklubben AC Milan.

– Silvio kommer alltid att vara vår ordförande, skanderade folkmassan enligt BBC.

Orbán bland gästerna

Bland de 2 000 inbjudna gästerna fanns bland andra Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Manfred Weber, gruppledare för kristdemokratiskt konservativa EPP i EU-parlamentet.

Berlusconi avled på sjukhus i måndags, 86 år gammal. Hans hälsa hade sviktat de senaste åren, främst på grund av kronisk leukemi.

Affärsman och mediemogul

Silvio Berlusconi var premiärminister i flera perioder mellan 1994 och 2011, och vid sin död ledde han högerpartiet Forza Italia. Han var också en mycket rik affärsman och grundare av mediebolaget Mediaset samt en viktig profil i fotbollsvärlden.

Men kontroverserna var aldrig långt borta. I årtionden ägnade sig rättsväsendet, nästan alltid förgäves, åt att utreda anklagelser mot Berlusconi om bland annat skattebrott, bokföringsbrott och mened.

Trots det fick Berlusconi de italienska väljarnas förtroende – han engagerade dem med prat om fotboll, kvinnor, mat och rapporter om så kallade "bunga-bunga"-fester, som under många år arrangerades i mediemagnatens pampiga villa.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons