Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Beslut om mer fossilfritt i bensin och diesel

Politik • Publicerad 23 juni 2021
Från och med 1 augusti fram till 2030 måste andelen biodrivmedel som blandas in i fossila bränslen öka, har riksdagens beslutat. Arkivbild.
Från och med 1 augusti fram till 2030 måste andelen biodrivmedel som blandas in i fossila bränslen öka, har riksdagens beslutat. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Bensin och diesel ska innehålla större andel biodrivmedel i framtiden, enligt ett riksdagsbeslut.

Lagen om så kallade reduktionsplikt utökas från 1 augusti och tvingar drivmedelsleverantörer att successivt fram till 2030 höja inblandningen av fossilfria bränslen i sina drivmedel.

Annons

Syftet är att minska växthusgasutsläppen så att Sverige uppnår målet att inte ha några nettoutsläpp 2045.

Förslaget innebär också att drivmedelsföretagen får räkna in sitt eget – eller köpt – överskott av utsläppsminskningar för att klara utsläppsgränsen.

Regeringen uppmanas återkomma med en redovisning till riksdagen nästa år av vilka konsekvenser den utökade reduktionsplikten fått för företag, hushåll och energisäkerheten i landet. Utifrån den ska regeringen också redogöra för om reduktionsplikten behöver justeras.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons