Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Biden besöker strejkande bilarbetare

Det amerikanska fackförbundet UAW utvidgar sin strejk mot de stora biltillverkarna i USA.
President Joe Biden meddelar att han kommer att besöka arbetarna för att visa sitt stöd.
Ekonomi • Publicerad 22 september 2023
President Joe Biden kommer att besöka Michigan på tisdag. Arkivbild.
President Joe Biden kommer att besöka Michigan på tisdag. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Fackförbundet UAW:s ordförande Shawn Fains hot om att utvidga strejken blir verklighet. Arkivbild
Fackförbundet UAW:s ordförande Shawn Fains hot om att utvidga strejken blir verklighet. ArkivbildFoto: Paul Sancya AP/TT

Biden säger på X, tidigare Twitter, att han tänker besöka bilarbetarna i Michigan för att "stå i solidaritet" med deras "kamp för en rättvis andel av det värde de varit med att skapa".

Fackförbundet United Auto Workers (UAW) kräver löneökningar på cirka 35 procent över fyra år, vilket är något lägre än de initiala kraven på 40 procent.

Annons

"Det är dags för ett win-win-avtal som säkerställer att amerikansk biltillverkning fortsätter att blomstra med välbetalda UAW-jobb", säger Biden.

"Framsteg med Ford"

Förbundsordförande Shawn Fain aviserade tidigare på fredagen att UAW utökar strejken till 38 anläggningar tillhörande General Motors och Stellantis i totalt 20 delstater.

Några fler av Fords fabriker drabbas däremot inte när strejken utökas. Detta eftersom bolaget har gått med på några av UAW:s krav.

– Vi gör framsteg med Ford. Vi har fortfarande viktiga saker att reda ut, men vi vill visa att vi förstår att Ford menar allvar med att de vill nå en uppgörelse. Med GM och Stellantis är det en annan historia, säger Fain.

18 600 arbetare

Inledningsvis strejkade omkring 13 000 av förbundets 146 000 medlemmar. Nu berörs ytterligare 5 600 arbetare.

Förhandlingar mellan parterna har pågått sedan strejken bröt ut i slutet av förra veckan.

Arbetsgivarna ska enligt uppgift ha erbjudit 20-procentiga löneökningar på fyra år och andra villkorsförbättringar. Enligt biltillverkarna är erbjudandet det mest generösa som har lagts fram på flera årtionden.

I början av strejken drabbades en Ford-fabrik i Detroit-området, Stellantis Jeep-fabrik i Toledo i Ohio och GM:s fabrik i Wentzville i Missouri.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons