Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Billström i möte med OIC-länder: "Konstruktivt"

Politik • Publicerad 5 augusti 2023
Tobias Billström (M) vill bygga relationer med muslimska länder. Arkivbild.
Tobias Billström (M) vill bygga relationer med muslimska länder. Arkivbild.Foto: Oscar Olsson/TT

Utrikesminister Tobias Billström (M) bjöd på fredagen in ambassadörer från den islamska samarbetsorganisationen OIC till utrikesdepartementet, mot bakgrund av de upprepade koranbränningarna i landet.

"Vi har haft ett konstruktivt och bra möte", skriver Billström i ett pressmeddelande och säger att det var ett bra tillfälle för regeringen att förklara och förtydliga Sveriges förhållningssätt i frågan.

Annons

Utrikesministern förtydligade att regeringen tar kraftigt avstånd från de koranbränningar som ägt rum i Sverige och framförde att justitiedepartementet har inlett ett arbete med direktiv till en utredning om en översyn av ordningslagen.

"Att återuppbygga tillit och förtroende är ingen quickfix. Jag kommer att ägna en stor del av mandatperioden till att bygga relationer med muslimska länder", skriver Billström, och tillägger att han i september ska bjuda in till samtal och dialog med länderna i fråga i samband med FN-veckan i New York.

TT: Vad innebär planerna att bygga relationer med muslimska länder, mer konkret?

– Det är egentligen inget nytt, utan handlar mer om att vi kommer att fortsätta att hålla kontakt med, och resa på möten till muslimska länder, säger Zebelon Carlander, presskontakt hos Tobias Billström, till TT.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons