Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bilmordet: "Inget med romsk kultur att göra"

Två män står åtalade misstänkta för att ha mördat sin mamma i Göteborg. Motivet är heder, enligt åklagaren, men grundaren av en romsk kvinnojour är upprörd över att romsk kultur kopplas till våld.
Brott • Publicerad 2 mars 2023
Blommor på den plats där två personer blev påkörda i somras. En kvinna i 40-årsåldern omkom och hennes man skadades svårt. Arkivbild.
Blommor på den plats där två personer blev påkörda i somras. En kvinna i 40-årsåldern omkom och hennes man skadades svårt. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

– Min uppfattning är att de här pojkarna inte har kunnat kontrollera sin ilska. Det har inget med romsk kultur att göra, vi har inte den sortens hedersvåld, säger Rosita Grönfors, som driver en kvinnojour för romer.

Hon har drivit kvinnojouren i femton år och säger att det under den tiden inte förekommit hedersmord bland romer i Sverige.

Annons

– Alla är helt förstörda över vad de här pojkarna har gjort, det får inte hända. Särskilt som det gäller pojkarnas mamma. I romsk kultur är det jätteviktigt att uppskatta sina föräldrar, det är högsta prioritet.

Klädselkrav och tvångsklippning

Däremot, säger hon, finns en hederskultur där det bland annat är tabubelagt att skilja sig, vilket den mördade kvinnan hade gjort.

Hon får medhåll av Sara Mohammad, ordförande och grundare av riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Enligt henne innehåller romsk kultur både klädselkrav och tvångsklippning av flickor som drar skam över sin släkt. Hedersproblematik i den romska kulturen har också hamnat i skuggan eftersom hela gruppen är marginaliserad, säger hon.

– Tyvärr finns det ingen statistik över hur utbrett det (hedersproblematik bland romer) är i Sverige, säger Sara Mohammad.

Egna rättegångar

En annan faktor i hedersproblematik, säger Mohammad, är användandet av egna domstolar. I den romska kulturen kallas sådana för romani kris.

Rosita Grönfors säger att romani kris inte är utbrett bland skandinaviska romer, men att det förekommer.

– Men det handlar inte om hederskultur. Det handlar om att romer har stått utanför samhället och därför behöver äldre kloka män som visar vägen och ser till att alla håller sams.

Innan kvinnan mördades i Göteborg hade just en sådan rättegång hållits. Där bestämdes att hennes nya man skulle betala skadestånd för att få vara tillsammans med henne.

Också flera släktingar till männen åtalas för olika brott i samband med händelsen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons