Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blått och vitt när Joe Biden själv får bestämma

USA:s president Joe Biden tar inga risker när han nu fått bestämma vilka färger de nya presidentplanen, som ska ersätta de nuvarande Air Force One, ska ha.
USA • Publicerad 11 mars 2023
Den här modellbilden som tillhandahållits av amerikanska flygvapnet visar hur det nya presidentplanet Air Force One kommer att se ut. President Joe Biden har själv valt färgerna blått och vitt, vilket också är färgerna på det nuvarande presidentplanet.
Den här modellbilden som tillhandahållits av amerikanska flygvapnet visar hur det nya presidentplanet Air Force One kommer att se ut. President Joe Biden har själv valt färgerna blått och vitt, vilket också är färgerna på det nuvarande presidentplanet.Foto: US Air Force/AP/TT

De nuvarande två presidentplanen som kallas Air Force One är blåa och vita. Och när president Joe Biden nu har fått välja färg till de plan som ska ersätta de gamla så höll han sig till säkra kort och valde blått och vitt.

Men det blir ändå lite förändringar jämfört med tidigare. Det amerikanska flygvapnet sade på fredagen att det nya planens blåa färg kommer att vara lite "djupare och ha en mer modern ton" än den blåa färg som finns på de nuvarande.

Annons

Valet av den exteriöra färgen på planen gjordes efter det att Biden-staben beslutat att skrota en röd, vit och blå design som förre presidenten Donald Trump ville ha. En genomgång som flygvapnet gjorde visade att de mörkare färger som Trump valt skulle öka kostnaderna och försena leveransen av de nya planen.

De nya planen är också 747, men 747-8. De nya är snabbare, har längre räckvidd, är längre men har lägre koldioxidutsläpp, enligt tillverkaren Boeing.

Leveransen av det första nya planet är planerad till 2027, följt av plan nummer två som planeras komma 2028, uppger flygvapnet.

De nuvarande planen togs i bruk när George Bush den äldre var president 1989–1993.

Fakta: Air Force One

Air Force One är beteckningen och anropssignalen på det plan tillhörande det amerikanska flygvapnet som har den amerikanska presidenten ombord. (Sitter presidenten i en av marinens helikoptrar får den anropssignalen Marine One).

Vid längre resor använder presidenten normalt en av två modifierade Boeing 747-200B, med beteckningarna 28 000 och 29 000. Planen kan tankas i luften vilket i praktiken innebär att flygsträckan är obegränsad.

Flygplanen har utrustning för att stå emot en elektromagnetisk puls och ett vårdrum där operationer vid behov kan utföras.

Den sammanlagda golvytan på ett av planen är över 370 kvadratmeter.

Källa: Vita huset

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons