Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Scholz i långt telefonsamtal med Putin

Ukraina fortsätter sin framgångsrika motoffensiv. Ryssland uppges ha svarat med "massiva attacker" i alla riktningar.
Samtidigt har Tysklands förbundskansler Scholz samtalat med Rysslands president Putin – och krävt att landet "fullständigt drar tillbaka" sina trupper från Ukraina.
Ukraina • Publicerad 13 september 2022
Ukrainska soldater i ett nyligen befriat område i Charkiv på måndagen.
Ukrainska soldater i ett nyligen befriat område i Charkiv på måndagen.Foto: Kostiantyn Liberov/AP/TT

I det 90 minuter långa samtalet krävde Scholz att Ryssland drar tillbaka de ryska trupperna från Ukraina, och "kommer till en diplomatisk lösning så fort som möjligt".

Enligt förbundskanslerns talesperson Steffen Hebestreit uppmanade Scholz också Putin att "fortsätta att fullständigt implementera" spannmålsavtalet.

Ukrainsk Tysklandskritik

Annons

Tidigare under dagen kritiserade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba just Tyskland för vad han beskrev som "nedslående signaler" om leveranser av stridsfordon.

"Inte ett enda rationellt argument om varför dessa vapen inte kan levereras, bara abstrakta rädslor och ursäkter. Vad är Berlin rädd för som Kiev inte är?", frågar sig Kuleba på Twitter.

Sent i måndags kväll gjorde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sitt dagliga framträdande i social medier. Han hävdade då stora ukrainska framgångar mot det ryska anfallskriget.

– Sedan början av september har våra soldater redan befriat 6 000 kvadratkilometer av ukrainskt territorium i östra och södra delarna av landet, och vi rör oss vidare, sade Zelenskyj.

"Fem lager raketer"

Ukraina ska ha tagit tillbaka kontrollen över ett 20-tal samhällen de senaste dygnen.

Det ryska försvarsdepartementet påstår å sin sida att massiva attacker genomförs "i alla operativa riktningar" och hävdar enligt ryska nyhetsbyrån Interfax att fem lager med raketer och artilleri i regionerna Donetsk, Zaporizjzja och Mykolajiv förstörts under det senaste dygnet.

Inga uppgifter har bekräftats av oberoende part.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons