Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blinken och Wang i "konstruktivt" långmöte

USA/Kina • Publicerad 9 juli 2022
Utrikesministrarna Wang Yi och Antony Blinken uttalade sig för pressen inför lördagens möte i Nusa Dua på Bali.
Utrikesministrarna Wang Yi och Antony Blinken uttalade sig för pressen inför lördagens möte i Nusa Dua på Bali.Foto: Stefani Reynolds/AP/TT

USA:s utrikesminister Antony Blinken och hans kinesiske motsvarighet Wang Yi träffades för ett sällsynt – och långt – möte på Bali i Indonesien på lördagen.

– Trots komplexiteten i vår relation, kan jag med viss tillförsikt säga att våra delegationer fann dagens diskussioner nyttiga, uppriktiga och konstruktiva, säger Blinken efter det fem timmar långa mötet.

Annons

Blinken framförde också sin oro över situationen i Taiwan, Hongkong, Ukraina och för mänskliga rättigheter.

Blinken säger att han uppmanat Kina att distansera sig från Ryssland, fördöma det ryska angreppet och kräva att Ryssland ger tillgång till mat som fastnat i Ukraina.

Inför mötet sade Wang att Kinas president Xi Jinping tror på samarbete och "ömsesidig respekt" mellan världens två största ekonomier.

– Det är nödvändigt att ha ett normalt utbyte. Samtidigt måste vi tillsammans arbeta för att säkerställa att den här relationen fortsätter på rätt spår, sade han.

Mötet hölls dagen efter G20-sammankomsten i Indonesien och är Wangs och Blinkens första sedan oktober.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons