Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Boprisfall på paus – här vänder det

Bopriserna fortsatte att sjunka på bred front i augusti – förutom på vissa håll i landet där priserna i stället steg.
Att en vändning på boprisfallet är nära är däremot inte så troligt, enligt SBAB.
Ekonomi • Publicerad 2 september 2022
I Stockholm steg villapriserna med 0,3 procent i augusti. Arkivbild.
I Stockholm steg villapriserna med 0,3 procent i augusti. Arkivbild.Foto: Pär Fredin/TT

På riksnivå föll både lägenhets- och huspriserna med runt 1 procent i augusti, enligt SBAB och Boolis prisindex HPI.

Som mest backade lägenhetspriserna i mellersta Sverige och i södra Sverige med 2,4 respektive 1,4 procent. I norra Sverige sjönk priserna med 0,9 procent.

Annons

I storstäderna såg det däremot annorlunda ut. I Stockholm och i Malmö steg lägenhetspriserna i stället med 2,2 respektive 1,3 procent vardera. Bland storstäderna var det endast i Göteborg som priserna backade, med 0,5 procent.

Säsongseffekt

Huspriserna steg också på vissa håll i landet. I huvudstaden med 0,3 procent, i norra Sverige med 3,1 procent och i mellersta Sverige med 1,2 procent. Priserna backade i Göteborg (-0,1 procent), Malmö (-2,1 procent) och i södra Sverige (-1 procent).

Att bostadspriserna ökade i vissa regioner tros däremot bero på en "efter semester"-effekt, när aktiviteten på bostadsmarknaden vanligtvis går upp i början på hösten efter att ha varit låg under sommaren.

Därmed är prisökningen i augusti troligen bara en säsongseffekt och det finns mycket som talar för att priserna underliggande inte har gått upp i augusti, enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Vändningen inte här

Det vore därför ett misstag att dra någon slutsats om att botten för boprisfallet är nådd, menar han. SBAB uppskattar att prisfallet kan sluta upp på 20 procent från toppen, innan det vänder uppåt igen.

– Riksbanken väntas höja styrräntan ganska rejält ända fram till vårkanten vilket då kommer att smitta av sig på boräntorna. Det skulle vara otroligt förvånande, när inflationen dessutom är hög, om bostadspriserna inte skulle fortsätta falla, säger Robert Boije.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons