Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Börsen har hämtat in nästan hela krigsraset

Stockholmsbörsen stängde veckan uppåt, i linje med omvärlden.
Med fredagens uppgång på 1,9 procent har OMXS-index nästan återhämtat hela nedgången sedan ryska styrkor gick in i Ukraina den 24 februari.
Börs • Publicerad 11 mars 2022
Ukrainakriget och västliga sanktioner mot Ryssland har skakat om marknaden sedan ryska styrkor inledde sitt blodiga invasionskrig i Ukraina den 24 februari. Arkivbild
Ukrainakriget och västliga sanktioner mot Ryssland har skakat om marknaden sedan ryska styrkor inledde sitt blodiga invasionskrig i Ukraina den 24 februari. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Fredagens börshandel inleddes med en tydlig trend uppåt, till följd av ökad riskaptit på såväl börser som på ränte- och valutamarknaden. Trenden uppåt stärktes markant när den ryske presidenten Vladimir Putin vid lunchtid började prata om framsteg i förhandlingarna med Ukraina, enligt en transkribering av ett samtal med kollegan från Belarus, Aleksandr Lukasjenko.

Därefter lugnade det sig något och det breda OMXS-indexet stängde fredagen på plus 1,9 procent, vilket ger ett börslyft på 4,6 procent för veckan.

Annons

Därmed har i princip hela börsnedgången som följde efter det att ryska styrkor inledde sitt invasionskrig i Ukraina den 24 februari återhämtats. Det återstår 1,7 procent.

Fredagens uppgång var bred, med 26 av 30 aktier i OMXS30-index på plus. Bland dragloken fanns nätkasinobolaget Evolution, upp 5,2 procent, storbanken Nordea, upp 3,4 procent, samt Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, upp 3,2 procent.

Flygbolaget SAS aktie lyfte 3,2 procent sedan Kammarkollegiet valt att förlänga statens avtal om inrikes flygresor med SAS till maj 2023.

Saab fortsatte också uppåt, plus 6,4 procent – vilket ger ett kurslyft sedan årsskiftet för försvarskoncernen på 53,6 procent.

Ledande Europabörser drog också uppåt i fredagens handel, med Frankfurtbörsens DAX-index på plus 1,4 procent vid 17.30-tiden. Parisbörsens CAC40-index och Londonbörsens FTSE100-index ökade 0,9 respektive 0,7 procent.

Råoljepriset har under dagen pendlat kring 109 dollar per fat efter topparna strax under 140 dollar tidigare i veckan. Paus i förhandlingarna om ett nytt kärnenergiavtal med Iran i Wien gav inget större avtryck på priset.

Naturgaspriset i Europa har under dagen stigit med nästan 4 procent till omkring 131 euro per megawattimme på råvarubörsen i Amsterdam. Det kan jämföras med historiska toppar på över 330 euro per megawattimme i måndags.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons