Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brand i oljehamnen – rök vällde in över Malmö

En brand bröt ut i oljehamnen i Malmö vid niotiden på lördagsmorgonen. Räddningstjänsten utfärdade ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, när svart rök vällde in över delar av staden. På eftermiddagen var branden under kontroll.
Brand • Publicerad 12 februari 2022
En återvinningsanläggning i norra hamnen i Malmö började brinna på lördagsmorgonen. Branden var under eftermiddagen under kontroll.
En återvinningsanläggning i norra hamnen i Malmö började brinna på lördagsmorgonen. Branden var under eftermiddagen under kontroll.Foto: Johan Nilsson/TT
Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.
Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var sopor på en återvinningsanläggning i norra hamnen som började brinna och räddningsledaren uppmanade alla i närområdet att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Som mest hade räddningstjänsten ett 30-tal brandmän på plats. Även fartyg från sjöräddningen och kustbevakningen var med och jobbade med släckningsarbetet.

Annons

– Vi upphävde VMA:t runt klockan 15.30, det är fortfarande rökutveckling men inte alls i samma utsträckning. Vår insats har minskat, vi har cirka 15 man på plats nu, säger Gustaf Sandell vid Räddningstjänsten Syd till TT vid 16.30-tiden.

Ingen ska ha skadats i branden.

– Nu har vi flera grävmaskiner som jobbar med att lyfta massorna och vattenbegjuta så att vi kommer åt brandhärden. Min förhoppning är att vi kan avsluta i kväll. Vi får göra en bedömning vid 20–21-tiden i kväll, säger Gustaf Sandell.

En anmälan om mordbrand har upprättas, skriver polisen. Det finns ingen konkret misstanke om att branden är anlagd men rubriceringen sätts eftersom spridningsrisk fanns och eftersom det fanns risk för stor egendomsskada.

Platsen är avspärrad i väntan på brottsplatsundersökning.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons