Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brand vid sågverk i Ljusne under kontroll

En brand som rasade i Ala sågverk i Ljusne i Söderhamns kommun uppges vara under kontroll. Den VMA-varning som utfärdades har återkallats.
Bränder • Publicerad 3 augusti 2023
Branden i ett sågverk i Ljusne söder om Söderhamn uppges nu vara under kontroll.Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080
Branden i ett sågverk i Ljusne söder om Söderhamn uppges nu vara under kontroll.Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080Foto: Fredrik Sandberg /TT

Branden startade i sågverkets torkanläggning och ledde till kraftig rökutveckling. Ett VMA utfärdades – viktigt meddelande till allmänheten – om att närboende skulle gå inomhus och stänga dörrar och fönster.

Men vid 16-tiden meddelade larmbefälet Daniel Holmstrand att branden var under kontroll och att VMA-varningen återkallats.

Annons

– Vi har fortfarande brand men vi har märkt upp begränsningslinjer som man håller, så branden kommer inte att sprida sig. Det ryker fortfarande men vi bedömer att det inte finns någon hälsofara, säger Daniel Holmstrand.

Torkbyggnaden, där branden startade, är mycket skadad och brinner fortfarande men "under kontrollerade former", enligt Holmstrand.

– Vi har varit där med många enheter och det har varit avgörande. Det har gått väldigt bra. Vi kommer nog att bedriva räddningsinsatser i en till två timmar till och sedan övergår vi till efterbevakning som sannolikt kommer att fortsätta under hela dagen i morgon också.

Brandorsaken är okänd.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons