Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bränder härjar i Portugal och Spanien

Räddningstjänsten i Portugal kämpar med att få kontroll på flera skogsbränder som rasar runt om i landet. Samtidigt väntas temperaturer på över 40 grader under veckan.
Portugal • Publicerad 8 augusti 2023
Lokalbor använder hinkar med vatten för att försöka sakta ner lågorna som närmar sig deras hus i Alcabideche, utanför Lissabon. Arkivbild.
Lokalbor använder hinkar med vatten för att försöka sakta ner lågorna som närmar sig deras hus i Alcabideche, utanför Lissabon. Arkivbild.Foto: Armando Franca

På tisdagen deltog omkring 900 brandmän och 10 brandflygplan i bekämpningen av en brand, som redan härjat över tusentals hektar, nära staden Odemira i södra Portugal.

Under natten till fick omkring 1 500 boende i området och turister evakueras. Omkring 40 personer, inklusive personal inom räddningstjänsten, har behövt akut sjukvård.

Annons

Stadens borgmästare, Helder Guerreiro, beskriver situationen som "kritisk, svår och komplex", skriver BBC.

Branden startade i söndags.

I landets centrala delar har andra bränder lett till stängning av flera motorvägssträckor, inklusive mellan Lissabon och Porto.

En annan skogsbrand som härjar i Leiria, i centrala Portugal, har lugnat sig något efter att ha förstört över 7 000 hektar mark.

Sammanlagt sexton brandflygplan och nära 2 800 brandmän arbetade på tisdagen för att bekämpa bränderna runt om Portugal.

Under måndagen uppmättes den högsta temperaturen under året i landet: 46,4 grader. Vädervarningarna kvarstår i både Portugal och Spanien.

En fjärde stor brand bröt ut i måndags i den spanska regionen Estremadura som gränsar till Portugal. Branden kunde inte släckas under natten till tisdagen.

Veckans värmebölja är den tredje på den Iberiska halvön under sommaren.

Totalt har skogsbränder förstört cirka 100 000 hektar mark över den Iberiska halvön hittills i år, enligt preliminära uppskattningar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons