Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brandflyget uppe: ”Extremt torrt just nu”

Sol och värme är att vänta i påskhelgen – och även en förhöjd risk för markbränder.
Därför har länsstyrelsen i Blekinge nu genomfört årets första skogsbrandsflygning.
BLEKINGE • Publicerad 18 april 2019
Brandflyget har gjort de första flygningarna över länet, betydligt tidigare än förra året.
Brandflyget har gjort de första flygningarna över länet, betydligt tidigare än förra året.Foto: Mattias Mattisson

Just nu är det mycket torrt ute och flera gräsbränder har redan inträffat runt om i länet.

En stor bidragande orsak till den ökade brandrisken är att fjolårsgräset är så torrt och att det inte har varit mycket nederbörd den senaste tiden.

Annons

– Jag var ute i naturen nyligen och det var så torrt att gräset bröts sönder. Påsken är en tid när vi tror att det kommer vara mycket människor ute i skog och mark och alla är kanske inte så uppmärksamma på brandrisken, säger Catharina Bergsell som är kriskommunikatör på Länsstyrelsen Blekinge.

Hon berättar att det inte behövs så mycket för att några gnistor ska växa till något större.

– Det är inte bara grillningar som kan orsaka bränder, det kan räcka att du är ute och går och slänger en fimp på marken. Det kan pyra ganska länge innan det blir en större brand.

Det är här brandflyget kommer in bilden. Det är en upphandlad tjänst som kan sättas in efter samråd mellan länsstyrelsen och räddningstjänsten.

– I onsdags hade vi ett möte med räddningstjänsten och då tog vi beslut om att det var dags att sätta in brandflyget. Det är en mycket effektiv förebyggande åtgärd som hjälper till att hitta skogsbränder i ett tidigt stadium, berättar Martin Petersson som är tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen.

I hans uppgifter ingår det att hålla koll på brandriskprognoserna och just nu är det som sagt mycket torrt. Det finns två förebyggande åtgärder som kan tas till: Eldningsförbud och brandflyget.

– Vi har inte tagit något beslut om eldningsförbud men däremot är det dags för brandflyget. Det är tidigare än förra året, då skickades de upp för första gången den 8 maj.

Skogsbränder är resurskrävande för räddningstjänsten och drar mycket personal som hade kunnat jobba med andra uppdrag i stället. Att tidigt upptäcka bränderna är därför av stor vikt. Enligt Martin Petersson är görs en flygning per dag, där hela länet täcks in under en en och en halv timme lång flygning.

– De är mycket duktiga på att se tecken på att det brinner i skogsområden. Förutom Blekinge kan de upptäcka bränder i våra grannlän.

Förutom den upphandlade tjänsten får räddningstjänsten även hjälp av privata och militära flyg som rapporterar in bränder som de råkar se under flygningar.

Annons

Vad kan man då göra för att inte bidra till skogsbränderna?

Länsstyrelsen uppmanar den som är ute och rör sig i skog och mark att vara försiktig med eld och att alltid ta med vatten så det räcker för att släcka ovälkomna lågor. Släng inte glasflaskor i naturen och kör inte med fordon över torrt gräs.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons